La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat inicialment el projecte bàsic i d’execució per instal·lar una pèrgola solar fotovoltaica a l'aparcament situat entre els carrers de Puig i Cadafalch i de García Nieto i de l’avinguda de l’Onze de Setembre.
El projecte, que compta amb un pressupost de 631.430,99 euros, preveu la construcció d’una estructura metàl·lica de 1.500 metres quadrats que tindrà una alçada de sis metres amb divuit pilars i una inclinació del 10%. A aquesta estructura s’instal·larà una producció fotovoltaica per a autoconsum d’energia compartida de 218 kWp, que produirà 275.000 kWh d’energia, evitant l’emissió de 70 tones de CO2 a l’any, segons dades de la Regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica. La zona que ocuparà la nova pèrgola estarà tancada al trànsit amb una barrera vegetal. L’equipament també permetrà el seu tancament lateral quan sigui necessari per realitzar esdeveniments i servirà per crear una zona coberta, amb un escenari, per dur a terme activitats socials i culturals. El projecte també inclou la instal·lació de tres punts de recàrrega dobles de 22 kW que permetran ampliar la xarxa municipal d’estacions de recarrega de vehicles elèctrics.
Aquesta nova infraestructura és un dels projectes que s’emmarquen dins del Pacte de Ciutat, aprovat per unanimitat pel Ple de la Corporació. El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, s’ha mostrat “molt feliç per impulsar un projecte de transformació de la ciutat” i ha detallat que “aquesta nova instal·lació potència l’estratègia municipal cap a la sobirania energètica dels equipaments municipals”. En aquest sentit, Hernández ha explicat que l’equipament té un doble objectiu: subministrar energia renovable als equipaments municipals dels voltants com són la Granja Soldevila, la Biblioteca, el Pavelló d’Esports i reforçar l’equipament fotovoltaic instal·lat a l’Escola Bernat de Mogoda i crear “la primera comunitat energètica de Santa Perpètua”.
El regidor apunta que es constituirà una comunitat energètica amb veïns i veïnes de Can Folguera, situats com a màxim a 500 metres de la instal·lació, per “socialitzar l’excedent d’energia d’aquesta producció” i assenyala que “cal explotar les bondats del que suposa l’autoconsum i l’energia renovable i tractar la pobresa energètica amb veïnes i veïns en situació de vulnerabilitat”. El regidor també ha destacat que amb el projecte la ciutat disposarà d’un nou espai per celebrar activitats socioculturals. Hernández estima que les obres de la infraestructura començaran durant el darrer trimestre d’aquest any i el període d’execució dels treballs serà de sis mesos. La pèrgola ocuparà 1.500 metres quadrats, dels 8.100 que disposa aquest aparcament.