Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Divendres, 19 d’abril de 2024

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades de la darrera sessió de la Junta Local de Seguretat, celebrada el 5 d’abril.

L’any passat es van produir un total de 31 robatoris en domicilis, 27 menys que al 2022, quan es van denunciar 58. El regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Sergi Garcia, ha explicat que al 2023 es va dur a terme un operatiu conjunt entre Mossos i policies locals de diferents municipis dels dos vallesos, especialment aquells amb habitatges aïllats i urbanitzacions, per la prevenció d’aquests tipus de delictes que ha mostrat resultats positius i ha comportat aquesta important reducció al municipi. 
La Junta Local de Seguretat és un organisme presidit per l’alcaldessa, Isabel Garcia, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Sergi Garcia, i format pels cossos de seguretat que operen a Santa Perpètua: policia local, mossos d’esquadra, policia nacional, guàrdia civil, bombers i protecció civil, a més de representació del Departament d’Interior.
“La meva valoració és molt positiva, va ser una Junta intensa, d’anàlisi del 2023, de dades, d’operatius, de l’estat d’execució del Pla Local de Seguretat, i amb la mirada posada als projectes de futur que estem preparant i els que impulsarem de manera imminent”, ha detallat el regidor de Seguretat Ciutadana. Com a novetat, en aquesta edició Bombers va oferir dades de les actuacions dutes a terme al municipi, amb un total de 169 l’any passat. 
Al 2023 es van registrar un total de 1.238 fets penals, 54 menys  que a l’exercici anterior, xifra que suposa un descens del 4,18%. El regidor ha valorat que “estem bastant bé” i ha manifestat que com a novetat s’han segregat per primera vegada els fets delictius que es produeixen a l’autopista AP-7, que suposen 153 fets i que, tot i que s’atribueixen a Santa Perpètua, no formen realment part del teixit i la realitat del municipi i s’haurien de restar també a la xifra final.
Els furts són els delictes contra el patrimoni més habituals, amb 343 infraccions. Pel que fa a les estafes i delictes vinculats a Internet, l’edil ha explicat que des del Departament d’Interior s’ha impulsat la Comissaria virtual de policies que permet segregar aquests delictes, que van ser en total 306 fets, que no tenen per què haver passat a Santa Perpètua, però sí que han estat denunciats al municipi o afecten a persones de la població. “És un tema que està bastant estabilitzat, però és veritat que va en augment i que, en certa mesura, els delictes estan passant del carrer a internet”, ha afegit.
Pel que fa al trànsit, l’any passat es van incrementar lleugerament el nombre de sinistres, amb un total de 149, deu més que al 2022. El regidor ha detallat que són xifres per sota de les mitjanes dels cercles de comparació de la Diputació de Barcelona. 

Oficina de denúncies mòbil

La Junta també va valorar l’execució del Pla Local de Seguretat 2023-2025, que es troba en un 62% fins al primer trimestre de 2024. “Es va aprovar a l’abril de 2023 i amb les eleccions i el nou govern i les noves responsabilitats tot ha anat una mica més lent del que voldríem, però anirem a millor i ara estem impulsant i engegant moltes polítiques i moltes accions lligades al Pla”, ha detallat Sergi Garcia. El document està estructurat en cinc categories amb diferent estat d’execució; des del 85% de les actuacions relacionades amb la Protecció Civil, fins al 44% en temes de convivència i mediació, que ara es reactiven, segons ha informat. “En aquest sentit, una de les primeres i més visibles serà la implantació properament de l’Oficina de denúncies mòbil que aproparà el servei a la ciutadania”, ha avançat el regidor. També es duran a terme reconfiguracions organitzatives internes que milloraran la proximitat de la Policia Local impulsant, entre d’altres, tallers relacionats amb la LGTBIfòbia, l’assetjament escolar, el suport a la gent gran, etcètera, vinculades a un pla que el cos municipal està treballant. 
Com a objectius anuals, el regidor ha apuntat que “cal impulsar i millorar la coordinació entre els diferents cossos policials i, evidentment, els cossos de gestió d’emergències”. Un altre és descentralitzar la Policia Local amb la nova oficina mòbil i amb un increment d’efectius a peu als eixos comercials als diferents barris i també a espais com els parcs infantils. 
Sergi Garcia també ha avançat que es treballa per implementar una agenda de contactes entre el teixit comercial i associatiu i els diferents col·lectius per oferir campanyes i tallers relacionats amb la prevenció de delictes, les ocupacions, la violència masclista, l’LGTBIfòbia i l’assetjament, entre d’altres, juntament amb noves campanyes adreçades als Vehicles de mobilitat personal (VMP). Per últim, ha apuntat la finalització del Duprocim i l’elaboració del Pla especial de cicle festiu. 

Darrera actualització: 19.04.2024 | 12:42