La taxa de delictes a Santa Perpètua ha baixat un 9,1% durant l’últim any, segons les dades presentades a la darrera Junta Local de Seguretat, que va tenir lloc el 19 de novembre. Durant la trobada, aquest organisme també va aprovar l’impuls del nou Pla Local de Seguretat, un document marc que abordarà la seguretat pública de manera integral i ha de servir d’instrument per millorar l’eficàcia i la qualitat d’aquest servei, entre d’altres aspectes. El Pla i les dades també es van presentar al darrer Consell Municipal de Seguretat, celebrat el 26 de novembre.
Entre els mesos d’octubre de 2018 i de setembre de 2019, a Santa Perpètua s’han produït un total de 1.255 fets delictius coneguts, 126 menys i un 9,1% per sota del mateix període anterior quan es van registrar 1.381 delictes, segons les dades presentades pels Mossos d’Esquadra a la darrera Junta Local de Seguretat. Aquest organisme sectorial que coordina la seguretat pública a la ciutat, està presidit per l’alcaldessa, Isabel Garcia, i va comptar amb l’assistència de la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, i de representants de la Policia Local, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. En aquest període, també són positives les xifres de resolució, amb un 32,3% dels casos, i han baixat les detencions de 116 a 80, dada que significa una reducció del 31%.
Els delictes contra el patrimoni són un any més els més habituals, amb un total de 994 registres. Aquesta xifra suposa una reducció del 10,3% respecte el període anterior quan se’n van registrar 1.108. També han baixat els delictes contra les persones (-5,8%) i contra la seguretat viària (-16,6%).
Els robatoris amb violència i/o intimidació han baixat un 38,9% durant aquest període, mentre que els robatoris amb força s’han reduït un 4,4% de mitjana. Així, tot i que d’aquests últims els experimentats a l’interior de vehicles han augmentat un 22,2% -han passat de 90 a 110, els robatoris amb força a domicilis han baixat un 36,7%, a empreses s’han reduït un 22,6% i a establiments han baixat un 6,1%.
Pel que fa als accidents, les dades presentades per la Policia Local corresponen als mesos de gener a juny de 2019 i indiquen una baixada del 9,4% amb un total de 77, respecte dels 85 registrats el mateix període anterior. El cap de la Policia Local, Xavier López, ha assenyalat que aquest descens es pot atribuir a les polítiques continuades de millora de l’espai públic, la reducció de punts negres, els controls preventius per part de la Policia Local i a una major disciplina dels conductors. També s’ha reduït el nombre de persones ferides i s’ha passat dels 36 lleus registrats al primer semestre de 2018 a 26 d’aquest any, i de 4 a 2, en el casos greus.Durant la Junta, també es van donar a conèixer les dades de l’Oficina d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra que indiquen que a Santa Perpètua hi ha un total de 69 víctimes de les quals 38 dones han patit violència de gènere, setze de les quals disposen d’ordre de protecció; 22 han patit violència domèstica, de les quals deu tenen ordre de protecció; sis, violència sexual; mentre que les tres restants han patit odi i discriminació, sexisme o altres casos.
En marxa el Pla Local de Seguretat
La Junta també donava llum verda a la redacció del Pla Local de Seguretat 2020-2024, un document que abordarà la seguretat pública d’una forma integral i pretén incidir en la millora de la seguretat del municipi, impulsar la qualitat dels serveis de seguretat, promoure una avaluació continuada de l’estat de la seguretat pública, treballar per la prevenció i fomentar la participació ciutadana, entre d’altres objectius, segons ha anunciat la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela. El Pla és un instrument que, en l’àmbit municipal, a partir d’una diagnosi inicial, permetrà ordenar en el temps actuacions en l’àmbit de la seguretat, identificant-ne els actors i paràmetres per avaluar-ne l’eficàcia, ha definit Valenzuela. La regidora ha assenyalat que una comissió redactora, encapçalada pel cap de la Policia Local en la coordinació tècnica, ha iniciat els treballs i ha afegit que per a l’elaboració del Pla es comptarà amb la participació d’una representació dels cossos de seguretat que operen a Santa Perpètua i de la societat perpetuenca, amb l’objectiu que el document s’adeqüi a la realitat del municipi i sigui el més complert possible. Així, hi prendran part la Junta Local com a impulsora, els cossos de Policia Local, Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil, Bombers, Protecció Civil, responsables dels serveis municipals, la comunitat educativa, les direccions dels centres de salut, representants de les associacions de veïns i comerciants, a més d’altres entitats i representants del teixit social del municipi.El Pla s’executarà en tres fases, de manera que fins al mes de febrer es realitzarà la diagnosi; els mesos d’abril i maig es definiran els objectius i es dissenyaran les actuacions, amb la previsió que el document es pugui aprovar al maig o juny de l’any vinent, segons ha apuntat Valenzuela. La darrera fase serà la de seguiment i avaluació, que es perllongarà fins al 2024, amb reunions bianuals de la comissió i informes anuals.