Els ajuntaments de Santa Perpètua, la Llagosta i Mollet encarreguen a la UPC un estudi pioner per detectar els focus de les males olors
Els ajuntaments de Santa Perpètua, la Llagosta i Mollet del Vallès han encarregat un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) per conèixer la qualitat de l’aire en aquest territori. La iniciativa neix arrel dels episodis de males olors que es van registrar especialment al mes d’agost de 2022.
Les alcaldesses de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i de Mollet, Mireia Dionisio, i l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, van signar divendres 31 de maig un conveni amb el rector de la UPC, Daniel Crespo, que permetrà realitzar l’estudi fins a l’any 2028 a través d'un innovador sistema de xarxa de sensors per a la identificació i quantificació de les famílies químiques dels contaminants orgànics volàtils (COVs) en immissió durant els episodis de males olors.
L’estudi, que durà a terme el Laboratori del Centre del Medi Ambient (LCMA) de la UPC, s’iniciarà el proper mes d’octubre i tindrà una durada de quatre anys. El projecte compta amb un pressupost de 298.950 euros, assumits a parts iguals per les tres corporacions municipals.
L’alcaldessa, Isabel Garcia, ha agraït la col·laboració de la UPC i ha manifestat que “amb la signatura d’aquest conveni, els ajuntaments com a administracions més properes de la ciutadania i que són les que vivim i patim qualsevol episodi al costat de les persones, volem demostrar una vegada més la nostra capacitat per poder liderar aquestes polítiques per donar resposta als problemes de la ciutadania”.
Els tres consistoris vallesans treballen conjuntament des de fa gairebé dos anys quan, després de diferents episodis de males olors, van decidir sumar esforços per identificar-ne la procedència i col·laborar conjuntament per procurar un mínim impacte sobre el medi ambient i un major benestar i salut pública de la ciutadania. La primera edil perpetuenca ha recordat que “volem saber i detectar quan es doni un episodi d'olors quin és l’origen del mateix per una banda, i poder analitzar si és tòxic o no per tranquil·litzar la ciutadania”. “Amb aquest ànim, els tres els tres ajuntaments, ens hem reunit durant ja fa pràcticament dos anys tant en àmbit polític com tècnic i fins que vam decidir fer un pas més endavant en aquest cas de la mà del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC que, amb tecnologia pròpia ens ajudarà a conèixer aquest fenomen de males olors, la seva composició i també a ubicar el seu origen”, ha expressat Isabel Garcia que ha afegit que “és molt important que davant d’aquest problema complex, s’utilitzin mètodes innovadors i tecnologia pròpia per acostar-nos a aquesta realitat”.
Per la seva part, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha afirmat que “la UPC dona compliment, amb aquest conveni, a la seva missió com a universitat: contribuïm, mitjançant la recerca i la transferència de la tecnologia, al benestar de les persones”. En aquest sentit, Crespo ha manifestat que “és molt interessant que puguem dir-li a la ciutadania: això que esteu ensumant és desagradable, però no és nociu per la salut; és gairebé tan important com saber l’origen” i ha conclòs que “si en una primera fase o podem detectar l’origen però sí que no és nociu, jo crec que la ciutadania ja veurà el resultat del projecte, que té un cost per a les administracions, però que ha de tenir un resultat de tranquil·litat primer, i de solució, després".
La primera fase del projecte consistirà en l’estudi del tipus de contaminants potencials que es presenten al territori, a partir de l’anàlisi de les diferents activitats que s’hi desenvolupen, per tal de disposar de mapes d’impacte de la situació actual. Aquests mapes es realitzaran mitjançant modelització numèrica i permetran determinar l’impacte de les activitats emissores potencials sobre el seu entorn al llarg dels diferents dies de l’any i de les diferents hores del dia.
Amb aquestes dades, en la segona fase del projecte, el LCMA desenvoluparà i instal·larà cinc estacions de sensors per municipi, amb tecnologia pròpia, que permetran un registre en continu dels valors relatius de COVs presents a l’aire. Es crearà, per tant, una xarxa de sensors per municipi, que es complementarà amb les dades enregistrades per les estacions meteorològiques municipals. En total s’instal·laran quinze estacions de sensors en el territori, que s’aniran desplegant progressivament. Addicionalment, es prendran mostres d’episodis integrats per municipi en períodes d’episodis de COVs. Aquestes mostres permetran identificar els contaminants presents, les possibles fonts emissores i facilitar l'adopció de mesures de prevenció i millora de la qualitat de l’aire. La previsió és dur a terme unes 192 mostres d’episodis, que seran recollides per la xarxa de sensors. Aquestes permetran definir els nivells d'immissió d’un ampli espectre de COVs en períodes episòdics i de la qualitat de l’aire que es respira.
En paral·lel a aquests treballs, els tres ajuntaments vallesans implantaran un sistema de participació ciutadana per tal que els veïns i les veïnes puguin informar de manera àgil i amb detall cada cop que detecti un episodi i creuar i compartir aquestes dades amb els altres municipis i el Laboratori del Centre del Medi Ambient de la UPC.