El rebut de l'aigua s'apujarà uns 2,4 euros de mitjana a Santa Perpètua

Dimarts, 5 de desembre de 2023

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat inicialment la nova tarifa de l'aigua que suposarà un increment mitjà d'1,20 euros al mes o 2,40 euros per rebut tenint en compte que el consum mitjà domèstic és de 17 m3 al bimestre, segons va anunciar durant la sessió d’ahir 4 de desembre el regidor de Transició Energètica i Canvi Climàtic, Sergi Hernández. La proposta va comptar amb el vot favorable dels grups d'SPEC, ERC, PSC i PP i amb l'abstenció de Vox i CS.

La nova tarifa domèstica passa de quatre a cinc trams de consum i torna a penalitzar els consums elevats, excessiu o de malbaratament. "Pretén que qui més consumeix o no faci un ús correcte de l'aigua pagui més", segons va destacar Sergi Hernández, que va informar que els dos primers blocs anomenats essencial i responsable responen a consums totalment bàsics i responsables que suposen més del 60% dels rebuts domèstics municipals. En aquests dos trams el preu que paga per l'aigua la ciutadania "està per sota del preu al que la compra el nostre servei d'aigües municipal".

La proposta aprovada incorpora una tarifa social domèstica per tal de donar resposta a les necessitats d'aquelles famílies més desfavorides. També es manté el fons social de 24.000 euros per pagar els rebuts de persones en situació de vulnerabilitat econòmica, un fons social que s'assumeix en parts iguals pel Consistori i per la companyia CASSA, segons va destacar el regidor de Canvi Climàtic. Alhora, s’inclou la possibilitat de no gravar el sobrecost de fuites degudament acreditades com un fet fortuït no atribuïble a negligència aplicant una càrrega a preu en base a les mitjanes de consum dels usuaris. La tarifa també preveu adaptar el volum de m3 per tram quan el nombre de persones per habitatge sigui superior a tres.

Aquesta nova estructura de tarifa, segons Hernández, atén a tres eixos principals com son garantir l'equilibri entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i del benestar social basat en garantir la sostenibilitat ambiental per promoure un consum responsable de l'aigua; preservar la sostenibilitat i l'escut social per garantir el dret d'accés a l'aigua aplicant una estructura de tarifa equitativa i justa per a qui menys recursos té i pels que fan un consum responsable; i garantir una sostenibilitat econòmica amb equilibri financer per garantir la qualitat del servei i incrementar les inversions per millorar les instal·lacions i la xarxa de subministrament per minimitzar avaries i pèrdues d'aigua.

El regidor també va anunciar la congelació de la factura dels comerços locals de proximitat amb consum bàsic equiparable al domèstic i pel que fa a les quotes de les activitats econòmiques comercials i industrials "se segueix el mateix criteri de manera que qui més consumeix haurà d'aportar més a la tarifa".

Aquesta revisió modifica uns preus que es mantenien iguals des de 2016 i justifica la pujada per l'increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament, fruit dels efectes de la sequera que ha obligat a una major dessalinització amb major consum d'energia, que a més s'ha encarit. El cost del servei a Santa Perpètua passa de 2,41 a 3,10 milions d'euros amb un dèficit de 690.000 euros per exercici.

El regidor de canvi Climàtic va iniciar la seva intervenció posant en valor el servei "amb poques incidències d'avaries, amb una excel·lent capacitat operativa per resoldre-les, una elevada eficiència de la xarxa" i una infraestructura valorada en més de 7 milions d'euros amb una longitud de més de 142 quilòmetres.

Per la seva part, el portaveu socialista, Pere García, va criticar la manca de planificació i inversió de la Generalitat de Catalunya davant la sequera com a responsable de la gestió de l'aigua i va manifestar que "en els darrers deu anys no s'ha fet res" i s'ha reduït el pressupost de l'ACA en un 48% des de l'any 2010 i les inversions un 75% i l'execució només ha estat del 22%. García considerava "encertada" la proposta presentada ja que "és la tarifa més proteccionista" per a les persones que fan un consum responsable.

La portaveu del PP, Julia González, que es va mostrar favorable a la proposta, considerava que "la situació és greu" i confiava que els cinc trams funcionin per fer un consum responsable.

El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, va manifestar que la proposta d'augment de la tarifa de l'aigua "no és dolenta" i que l'import en el rebut seria menor si el consum és responsable però va criticar la "inacció" del Govern de la Generalitat durant aquest temps ja que no ha executat cap inversió que millorés la situació davant la sequera. Romero considerava "injust" que la Generalitat carregés aquesta inacció a la ciutadania amb una pujada de tarifes.

Darrera actualització: 5.12.2023 | 11:14