El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va aprovar ahir dilluns 21 de setembre el pressupost municipal per a 2016, que ascendeix a 31,026,096,40 euros. La proposta es va aprovar amb setze vots favorables dels grups municipals d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i amb quatre abstencions dels grups municipals de Ciutadans (C's), CUP i la Plataforma Cívica (PCCA). El punt va ser el més debatut de l'ordre del dia de la sessió ordinària, avançada amb motiu de les festes de Nadal. El regidor socialista Víctor Rodríguez va excusar la seva assistència al Ple.
El regidor de Serveis Econòmics i president de l'Àrea d'Organització i Economia, Albert Ortiz, va explicar durant la seva intervenció que els pressupostos pretenen “alleujar la situació de precarietat de molts ciutadans dotant partides per al foment de l'ocupació i per als serveis socials”. Ortiz va expressar que el pressupost permetrà també "continuar desenvolupant polítiques que contribueixin a la millora en la qualitat de vida de tots els perpetuencs com ara la cultura, les polítiques d'igualtat, per a la gent gran, per als joves, esports, solidaritat, biblioteca, museu i patrimoni, escola de música i tants d'altres". Segons el regidor, el pressupost és “auster, d'acord amb la situació econòmica” i “manté els criteris de contenció de les despeses corrents”.
Per la seva part, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va manifestar que els pressupostos són continuistes perquè els objectius del govern continuen sent els mateixos: el foment de l'ocupació i l'atenció a les persones. “Volem aplicar les polítiques municipals a les necessitats de les persones”, va indicar Isabel Garcia que també va definir la situació financera de l'Ajuntament com a “una economia solvent que ens permet afrontar el mandat amb unes condicions econòmicament normalitzades”.
L'import total del pressupost augmenta en un 1,8% respecte el de 2015. La distribució per àrees és de 2.359.648,24 per a l'Àrea de Presidència i Desenvolupament; de 14.321.171,58 per a la d'Organització i Economia; de 5.889.050,64 per a Territori i Sostenibilitat i de 8.456.225,94 per a l'Àrea de Ciutadania i Promoció local.
Aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals
El Ple de l'Ajuntament de desembre també va aprovar definitivament les ordenances fiscals de 2016 i va donar resposta a les al·legacions presentades. El regidor de Serveis Econòmics va explicar que s'han admès sis de les al·legacions presentades pel grup municipal d'Esquerra Republicana. La primera, sobre l'increment de la tarifa de llicències de tinença d'armes d'aire comprimit de 44 a 55 euros amb l'objectiu d'intentar dissuadir a les persones interessades en l'obtenció d'aquest tipus d'armes de caire lúdic o recreatiu. També s'ha estimat una bonificació de la taxa per a les persones que iniciïn una activitat empresarial i que vinguin d'una situació d'atur. Ortiz també va anunciar estimar una bonificació de la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb mercaderies o materials de construcció per a les persones que realitzin obres relacionades amb les instal·lacions d’energies renovables i beneficiar fiscalment la taxa per a reserves d’estacionament amb ús horari per a vehicles que transporten persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda, de les 8 a les 13 hores i de les 16 a les 20 hores. Una altra de les modificacions d'Ordenances acceptades és per a l'ampliació de la reducció de les quotes establertes per a la taxa de residus per a aquelles persones que facin aportacions per a la deixalleria municipal.
Òrgan Tècnic Ambiental Municipal
La creació de l'Òrgan Tècnic Ambiental Municipal (OTAM) va ser un altre dels punts del dia de la sessió plenària. Les funcions d'aquest nou organisme seran avaluar les sol·licituds, expedients i propostes de llicències ambientals, a més d'emetre informes i proposar el sentit de la certificació ambiental municipal. “Aquest òrgan ha de permetre el seguiment i l’agilització de la tramitació de determinats procediments subjectes a la normativa ambiental, amb la conseqüent reducció dels terminis de resolució d’aquests procediments”, ha detallat el Consistori que ha afegit que “si no el constituïm, els expedients s'haurien de remetre al Consell Comarcal”. L'Ajuntament ha manifestat que “disposem de la capacitat tècnica i de gestió suficient per a la constitució d’aquest òrgan, perquè durant més de deu anys hem comptat amb una Ponència Ambiental Municipal”. Aquest organisme estarà compost per personal tècnic municipal de l'Àrea del Territori, un enginyer/a amb competència en control i prevenció de la contaminació del medi, la prevenció d'incendis i la normativa sectorial d'aplicació; i un arquitecte/a municipal amb competència en gestió urbanística. La creació de l'OTAM es va aprovar amb els vots favorables de tota la Corporació, a excepció de l'abstenció del regidor de la CUP.
Durant la sessió plenària, també es va aprovar inicialment la plantilla orgànica i la relació de llocs de treball per al 2016 del Consistori, amb les abstencions de la CUP i la PCCA; l'abonament parcial de la paga extraordinària de desembre de 2012 al personal de la Corporació, per unanimitat; i una modificació de l'Annex V sobre la Policia Local del Conveni Col·lectiu, amb les abstencions de la CUP i ERC.