El Ple aprova el Pla Local d'Habitatge de Santa Perpètua 2024-2029
El Ple ha aprovat definitivament el Pla Local d’Habitatge de Santa Perpètua de Mogoda 2024-2029. L'acord es va adoptar a la sessió celebrada el 30 de maig amb els vots favorables de l'equip de govern (Santa Perpètua en Comú i Esquerra ) i del PSC i l'abstenció dels grups del PP, Vox i CS. La Corporació ha estimat algunes de les al·legacions presentades pel Grup La Teixidora – Sostre Cívic sobre Habitatge Cooperatiu en Cessió d'Ús.
El regidor d'Habitatge, Sergi Hernández, va afirmar que el Pla Local d'Habitatge 2024-2029 és "un pla ambiciós, que recull els programes i estratègies que Santa Perpètua està executant des de fa uns anys i que són de reconeguda vàlua per institucions, organitzacions i entitats externes, que han situat a Santa Perpètua en la primera línia política de les institucions públiques que obrim el camí per revertir l’especulació i la conseqüència de manca de drets que afecten a les persones". Va posar com a exemple una subvenció del programa LIFE de fons europeus on només han pogut accedir 75 ciutats de tot Europa.
L'edil va manifestar que és un Pla "realista, ben estructurat i sobretot operatiu, una eina eficient i útil per cooperar entre molts agents en defensar el dret a l’habitatge" i amb l'objectiu de "defensar els interessos de la classe treballadora per garantir el dret a un habitatge digne desplegant una intervenció pública dura, integral i multidisciplinar per part del nostre Ajuntament en el mercat d’habitatge, en la gestió del patrimoni d’habitatge públic i el foment de la rehabilitació dels habitatges i la defensa dels més vulnerables". Per últim va agrair "a tots els col·lectius, entitats, associacions, als companys i companyes de l’anterior govern municipal i en especial a la Unitat d’Habitatge de l’Ajuntament" el seu treball en la elaboració d'aquest Pla i va fer una especial menció al col·lectiu local de La Teixidora-Sostre Cívic les seves propostes en el període d'al·legacions que "han enriquit i millorat el Pla".
Reglament del Consell d'Adolescents
El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat per unanimitat el Reglament del Consell Municipal d’Adolescents. Prèviament s’ha treballat durant tot un curs escolar els principis bàsics del reglament i la seva redacció, amb els mateixos membres del Consell, com a col·lectiu interessat en la norma. "L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, convençut de la importància de la participació social dels i les adolescents i de l’impacte positiu que aquesta participació té per a les polítiques municipals, ha col·laborat i acompanyat per a fer possible un Consell Municipal d’Adolescents, amb el que s’està treballant des de fa dos cursos", segons va exposar la regidora d'Educació i d'Infància i Adolescència, Ana Bajo. Aquest consell permetrà als i les adolescents "expressar les seves idees i fer propostes concretes per transformar la ciutat", segons va destacar l'edil. .
La Corporació també va aprovar una modificació de crèdit per a diferents projectes de la Regidoria de Desenvolupament Local o per a la implantació de la zona de baixes emissions. També es va ratificar el decret d'alcaldia d'adhesió al Conveni de col·laboració entre l'Agència de Residus de Catalunya i els sistemes de responsabilitat ampliada del productor de residus d'aparells elèctrics i electrònics i un altre conveni entre l'Agència de Residus i les entitats gestores dels sistemes integrats de gestió de residus de Piles i Acumuladors.
En precs i preguntes es va parlar de gossos perillosos, la situació econòmica de l'Ajuntament, la ubicació de les casetes de Festa Major i l'obertura del CUAP. Tal com permet el Reglament, un cop finalitzat el Ple, Mercè Humet va preguntar a la regidora de Medi ambient, Jésica Jiménez, per la nova taxa de tractament de residus i el nou model de recollida.
Moció per la universalització del primer cicle d'educació infantil
El Ple ha aprovat per unanimitat demanar la universalitat del primer cicle d’educació infantil, aprofitant la subvenció dels Fons Next Generation EU destinada a aquest objectiu. La Corporació sol·licita establir un nou mapa de l’escolarització del primer cicle de l’educació infantil on reflecteixi les places que s’han de crear per arribar a la universalització d’aquesta etapa. El Ple demana al Govern de la Generalitat i de l’Estat el finançament necessari per assegurar la universalitat i gratuïtat del primer cicle de l’educació infantil.
La regidora d'Educació, Ana Bajo, va afirmar que "la gratuïtat de l’etapa d’educació infantil esdevé una política d’equitat i una palanca clau per proporcionar als infants una educació primerenca de qualitat, redreçar la cohesió territorial, social i cultural, dotar l’entorn rural amb les mateixes oportunitats i serveis que les zones urbanes i aprofitar les sinergies de les Administracions que ostenten les competències".
El curs 2022-23 es va impulsar la gratuïtat per a les famílies de l’escolarització dels nens i nenes d’I2 a les escoles bressol, "un acord històric" entre la Generalitat i el món local segons va recordar la regidora d'Educació que també va explicar que el nostre municipi té una oferta de 383 places públiques del primer cicle d’educació infantil, el que garanteix la universalització de 0-3 anys a Santa Perpètua de Mogoda.
La proposta recorda que al gener d'aquest any es va crear el Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives amb l'encàrrec d'identificar i proposar mesures adreçades a millorar l’educació, entre elles es troba impulsar l'educació universal i gratuïta de 0 a 3 anys com a mesura fonamental per al desenvolupament integral dels infants.
El Ple del mes de maig va començar amb el compliment del Protocol de dol de l'Ajuntament recordant a les 37 dones assassinades per la violència masclista.