La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i l’alcaldessa de Sant Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, van visitar divendres 5 de maig algunes de les obres de rehabilitació del barri de Can Folguera a Santa Perpètua de Mogoda, desenvolupades al projecte de Pla de Barris de la Generalitat. El barri de Can Folguera va accedir als ajuts en dues convocatòries, l’any 2005 i el 2006, amb un pressupost total de 13.747.251 euros, compartits al 50% entre la Generalitat i l'Ajuntament. A més, el consistori ha fet una inversió al barri de Can Folguera de vuit milions d'euros.
Al llarg de dues fases i onze anys, la intervenció ha permès rehabilitar les façanes, millorar l’espai públic i dotar-lo de zones verdes, rehabilitar i equipar els elements comuns dels edificis i proveir d’equipaments per a l’ús col·lectiu. Igualment, amb els projectes s’han introduït les tecnologies de la informació en els edificis, s’ha pogut fomentar la sostenibilitat en el desenvolupament urbà i fomentar la millora social, urbanística i econòmica, com ara mitjançant programes de millora de l’ocupabilitat o fomentant el comerç urbà.
L'Ajuntament de Santa Perpètua ha prioritzat les actuacions destinades a millorar l’ocupació mitjançant diversos plans d’ocupació municipal que han permès contractar els veïns del barri que estaven a l’atur per a l’execució de moltes de les obres del projecte. En aquest sentit, destaquen la urbanització del Parc Central, la construcció del Centre de Formació Ocupacional i Desenvolupament empresarial i els diferents programes de millora social, convivència i ocupació.
En matèria d’urbanisme i en el marc de la llei de Barris, l'Ajuntament ha intervingut en més de 13 hectàrees, l'equivalent a gairebé 13 camps de futbol. Segons va explicar l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, s'ha donat feina a 235 persones contractades mitjançant plans d’ocupació, "amb una estreta col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, a partir de que l’Ajuntament es converteix en agent constructor al 2011".
Segons Isabel Garcia, "aquesta forma de fer inversió amb mitjans propis i plans d’ocupació ha comportat l’estalvi del 34% de costos en IVA i benefici industrial sobre la mà d’obra. L’estalvi aconseguit s’ha revertit en actuacions al propi barri i hem pogut completar actuacions com la gran bassa de rec, al Parc Central".
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va destacar que "el desenvolupament de la Llei de Barris ha estat una de les apostes públiques més importants des de l’inici del Segle XXI. Dues administracions hem col·laborat per fer possible que el barri de Can Folguera esdevingui un barri amb qualitat urbana, espais lliures, serveis i plenament integrat a la ciutat. Han estat 11 anys de feina en els que s’han invertit 13 milions d’Euros en més de 210 actuacions, compartits al 50% entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Perpètua". Garcia també va iniciar que aquest període ha coincidit amb la crisi econòmica que "ha castigat la ciutadania i també als governs locals i regionals responsables de les actuacions".
Per la seva part, la consellera de Governació va destacar la millora del barri de Can Folguera fruit “d’un treball molt positiu i conjunt amb l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda”. “Avui venim a veure la feina tan important que s’ha materialitzat en diferents àmbits, com ara en la creació de nous espais, la millora de l’entorn urbà o la dinamització econòmica i social del barri”, va assegurar.
L'aula Can Vinyals de l'Edifici de Desenvolupament local va acollir a més, el desè comitè d'avaluació i seguiment del projecte Can Folguera de Perifèria a centre on es van repassar les darreres actuacions realitzades dins del projecte. A l'acte van assistir membres de l'Ajuntament i representants de la Generalitat de Catalunya com el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Governació a Barcelona, Montserrat Grané; el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Treball, Afers Socials i Família, Marc Viñas; el subdirector general d’Arquitectura i Millora de les Àrees Urbanes, Josep Casas, i el cap de l’Oficina de Gestió del Programa de Barris, Viles i Àrees Urbanes que requereixen atenció especial, Josep Ramon Pol. Intervenció integral de Can Folguera El projecte de rehabilitació ha tingut tres eixos principals d’intervenció: - El desenvolupament social i econòmic, que s’ha basat en promoure la formació i l’ocupació de les persones, posant una atenció especial en els col·lectius amb risc d’exclusió social; i a fomentar el comerç urbà, per donar suport a la creació d’empreses i comerços.- La millora de l’espai públic amb la urbanització del Parc Central, la Plaça de Can Folguera, la millora del parc dels Països Catalans, l’ampliació de l’aparcament públic, la rehabilitació d’edificis, la renovació de la xarxa de clavegueram, de l’enllumenat públic i de les voreres, i l’eliminació de les barreres arquitectòniques.- El foment dels nous equipaments cívics i socials, com la creació d’un centre d’avis als baixos del nou edifici de la gent gran, la construcció del Centre de Formació Ocupacional i Desenvolupament Empresarial i l’adequació del Centre Obert, destinat a atendre les necessitats dels infants, de les dones i de les famílies.