El Pla d'Actuació Municipal (PAM) consta de més de 320 accions a executar fins al 2027
El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat inicialment el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, "una eina que serà cabdal per a desenvolupar i planificar l’acció política d’ara fins al final del mandat", segons va explicar la regidora de Presidència, Tamar Zamora.
El PAM s’estructura en cinc eixos estratègics, uns divuit objectius i més de 320 accions que pretenen millorar la qualitat de vida de la ciutadania; modernitzar l’administració i els serveis; lluitar contra el canvi climàtic; fer un municipi d’interès turístic i cultural; i impulsar el creixement econòmic. El primer Pla d'Actuació Municipal de Santa Perpètua va comptar amb el vot favorable dels grups de SPEC, ERC, PSC i PP, mentre que Vox es va pronunciar en contra i CS es va abstenir.
L’elaboració del PAM s’ha dut a terme seguint un procés participatiu i transversal que ha involucrat les diferents àrees municipals. Tamar Zamora va agrair al govern i a tot el personal tècnic de l’Ajuntament, la seva feina en la confecció d'aquest Pla i va destacar que "Santa Perpètua de Mogoda tindrà per primera vegada un Pla d’Actuació Municipal".
La regidora va detallar els cinc eixos estratègics: el primer, SPM és cuidadora per millorar la vida de les persones en especial de les més vulnerables; el segon, SPM és innovació per esdevenir una SmartCity de la mà d’una administració eficient, moderna, transparent i tecnològicament avançada; el tercer, SPM és Sostenible per fer de Santa Perpètua una ciutat sostenible; el quart SPM és viva, per fer de Santa Perpètua un municipi d’interès turístic i cultural; i el cinquè, SPM és dinàmica per impulsar un creixement econòmic sostenible i amb capacitat per generar treball digne.
Sobre el primer eix, la regidora de Presidència va afirmar que és el que ocupa més espai dins del PAM ja que "respon a la realitat del nostre govern, que les persones, van al centre de les nostres polítiques". Aquest eix, té diferents objectius estratègics, amb accions que milloren la seguretat ciutadana i la convivència; la salut de la ciutadania; la millora de la vida de la gent gran reforçant, per exemple, el Servei d'Atenció Domiciliària; l’accés a un habitatge digne; accions per apropar l’esport a tota la ciutadania on s’inclouen les que formen part del Pla d’Inversions en el marc de la millora i ampliació de les instal·lacions esportives; i la promoció d' accions per a infants, joves i famílies. Aquestes accions han estat les millors valorades i prioritàries per al govern, tècnics municipals, i oposició durant les reunions que s'han fet sobre el PAM, segons va destacar l'edil.
El segon eix fa referència a la modernització de l'administració i a esdevenir un ajuntament més transparent. "Desenvolupant serveis públics intel·ligents, gestionant eficientment els recursos, amb la creació per exemple de l’Observatori de Ciutat que avaluaria les polítiques, potenciant la participació ciutadana en la creació de serveis o fer de la comunicació i la participació ciutadana un eix transversal apostant per continuar donant veu a la ciutadania" són alguns dels objectius que va remarcar Zamora.
El tercer eix "posa el focus en un problema global com és el canvi climàtic i la gestió sostenible dels residus, amb l’impuls d’accions que promoguin el consum eficient o que posin el focus en la millora d’instal·lacions, exigint per exemple a la Generalitat la climatització de les escoles i evidentment millorant el reciclatge", segons va expressar la regidora. Aquest eix també fa referència a optimitzar l’ordenació urbanística o a fomentar la mobilitat sostenible i la qualitat ambiental de la ciutat.
El quart eix "mira portes endins per impulsar Santa Perpètua fora dels límits de la nostra ciutat posant en valor la nostra cultura, les nostres tradicions i volent treballar la identitat, la cohesió i l’orgull perpetuenc per aconseguir fer de Santa Perpètua un municipi d'interès turístic", segons va manifestar Tamar Zamora que va afegir que també pretén impulsar la conservació i la difusió del patrimoni històric i cultural de la ciutat.
El cinquè i darrer eix "mira cap al futur, cap a fomentar el creixement econòmic de la ciutat, impulsant i dinamitzant el comerç local i de proximitat, millorant l’ocupació i la qualitat del treball, impulsant per exemple programes de contractació i ocupació al municipi o dinamitzar el teixit empresarial, impulsant accions de dinamització i interrelació empresarial".
Per últim, la regidora de Presidència va afirmar que el PAM no és només "un full d’intencions" sinó que s'informarà a la ciutadania i es donarà compte del seu desenvolupament. La intenció és crear una plataforma al web municipal, conjuntament amb la Diputació de Barcelona "on es podrà veure cada eix, cada objectiu, les seves accions vinculades i el seu grau de compliment durant tot el mandat".
El portaveu de CS, Kevin Romero, que es va abstenir, va manifestar que trobava a faltar en el PAM més detall de les accions, els terminis d'execució i els recursos econòmics per portar a terme les actuacions. En aquest sentit, Tamar Zamora va explicar que els recursos econòmics s'incorporaran un cop s'aprovi el pressupost de 2025 i que es publicaran les prioritats any per any. La portaveu del PP, Julia González, va votar a favor del PAM per què considera "necessàries aquestes inversions" i va demanar informació "des del minut u" de totes les actuacions que es portin a terme.
L'alcaldessa, Isabel Garcia, al terme del debat, va destacar que "és la primera vegada que l’Ajuntament disposarà d’aquesta eina de planificació tant potent i participada". Va afegir que personal tècnic, equip de govern i oposició, ha donat el seu punt de vista, valorat el seu seguiment i "la importància d’endreçar les prioritats d’actuació municipal amb un treball molt transversal". Per últim va manifestar que el PAM "ajudarà a incrementar el nivell de transparència de l’Ajuntament, donant compte a la ciutadania del grau de desenvolupament i d’acompliment de les accions".