Aconseguir una societat justa i igualitària amb la complicitat de totes les institucions, agents socials i homes i dones va ser el clam del manifest del Dia Internacional de les Dones, que van llegir ahir al matí tres treballadores municipals i una mossa d’Esquadra durant l’acte institucional de commemoració d’aquesta diada.
"Les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial i cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments. Cal que el nostre dret a la participació social i política sigui una prioritat", reclama el manifest. El document qualifica la bretxa salarial com "una forma més de violència envers les dones, la violència econòmica" i assenyala que "les persones responsables de legislar, no són conscients ni tenen cap mena d’intenció d’actuar en relació a la diferència real i existent entre el sou, per la mateixa feina, de les dones respecte als homes".
El manifest destaca la vaga feminista convocada per "denunciar la desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones, amb la voluntat que aquesta afecti l’ocupació, el consum i l’educació" i detalla que "la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida".
Per la seva part, la regidora d’Igualtat, Sandra Gómez, va destacar que les dones "podem treballar fora de la llar, però no se'ns permet que ens oblidem de les feines domèstiques, podem tenir fills però amb una pèssima conciliació familiar, podem optar a càrrecs directius, però el nostre sou és més baix que el dels homes".
Durant el seu discurs a l’acte institucional, l’alcaldessa va assenyalar que "volem que el segle XXI sigui el segle de les dones, de la justícia, de la igualtat i dels drets humans per aconseguir viure en un món millor per a tothom" i va expressar que "els governs no poden passar de puntetes davant d'aquesta realitat tant punyent. han d'actuar amb convicció i amb mitjans perquè no podem acceptar de cap de les maneres, tal cúmul d'injustícies i discriminacions". En finalitzar l’acte institucional, va tenir lloc l’actuació del grup LokaLinda.
L’Ajuntament va donar suport a la vaga feminista i va convocar una concentració a migdia a la plaça de la Vila. El Consistori va secundar l'aturada de dues hores, entre les 11.30 i les 13.30 hores al torn de matí i entre les 16 i les 18 hores a la tarda.
Durant l'aturada del matí, la secció sindical de CCOO a l'Ajuntament va organitzar activitats reivindicatives com un photocall de les professions, l'elaboració d'una pancarta col·laborativa, música en directe, un vermut i la lectura d'un manifest.
Membres de la Corporació local, treballadors i ciutadania van prendre part en les accions plantejades amb l'objectiu de dir prou davant de totes les violències masclistes que ens travessen; prou d'agressions, humiliacions, marginacions o exclusions; prou de violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades; prou d'opressió per les nostres orientacions i identitats sexuals; prou de discriminació salarial pel fet de ser dones, de menyspreu i d'assetjament sexual en l'àmbit laboral; i prou al racisme i l'exclusió.
Els regidors i regidores de l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Santa Perpètua, format per ICV i PSC, van secundar la vaga i van presentar a la Secretaria municipal un escrit per sol·licitar que se'ls descomptés dels seus sous i indemnitzacions les dues hores de vaga i que l'import econòmic resultant es pugui destinar a projectes socials.
La programació commemorativa del 8 de març continua aquest divendres 9 de març, a les 19 hores, a la Biblioteca Josep Jardí amb la presentació de l’exposició 'Fibromialgia, conviviendo con ella', de Manoli Tapias. La mostra pretén divulgar aquesta malaltia i compta amb el suport de l’associació d’afectats/des de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica (AFIFAC) de Santa Perpètua. Aquesta entitat també organitza el 13 de març la xerrada 'Conviure amb dolor crònic' sobre els efectes de la fibromiàlgia sobre les persones i com afecta a la família, amics i companys de feina. L’acte començarà a les 18.30 hores a la Biblioteca Municipal i estarà presentat per Yolanda López, psicòloga que treballa amb l’AFIFAC.
La darrera activitat de la programació del Dia Internacional de les Dones tindrà lloc el 20 de març a la Biblioteca Josep Jardí, on s’ha programat un Contacontes amb Gogaritxi i Txitxinabo.