El manifest del 25N recorda que la lluita contra les violències masclistes és col·lectiva

Dilluns, 25 de novembre de 2024

Avui és 25 de novembre Dia Internacional de lluita per a l'eliminació de les violències masclistes i durant tot el dia a la plaça de la Vila es podrà veure Sabates vermelles, una exposició en homenatge a totes les dones assassinades durant el 2024, 83. L'acte compta amb la col·laboració de les joves participants a l'Experiència d'Aprenentatge Servei Identifiquem i actuem davant les violències masclistes.

Precisament aquestes noies van ser les encarregades de redactar i donar lectura al manifest del 25N en l'acte institucional que va tenir lloc dissabte a la tarda al vestíbul del MTIV. Un manifest que comença amb un crit ben alt i clar: "la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat".

La Inés Martínez, la Berta Bonet, l'Ariadna Redondo, la Marta Palomo, l'Adriana Jurado i la Claudia López van explicar que gràcies a la seva participació l'Experiència d'Aprenentatge Servei Identifiquem i actuem davant les violències masclistes els ha servit per debatre amb els companys sobre la importància de donar visibilitat i nom a aquestes violències per posar fi a les desigualtats amb què ens troben dia rere dia les joves. "Som conscients que allò que no anomenem no existeix, i volem cridar ben alt que les violències masclistes existeixen, que les dones pel simple fet de ser dones ens sentim violentades contínuament quan sortim al carrer, quan ens quedem a casa, a les xarxes socials, als instituts, amb els desconeguts i també amb els familiars més propers. Les violències masclistes prenen nombroses manifestacions i àmbits i ningú de nosaltres està lliure de patir-les".

Sororitat és una paraula que ressona molt en nosaltres aquests dies, diuen les joves redactores del manifest, que reclamen que tot i que queda molt a fer, les dones no han de sentir culpa ni vergonya per explicar que han patit violència masclista. "Queda un llarg camí per conscienciar la societat sobre aquestes violències, perquè, dins del ventall de reaccions, la negació i l’actitud defensiva continua sent la reacció més habitual dels homes. Avui, però, volem emfatitzar totes les accions, individuals i comunitàries, que són fonamentals per erradicar les violències masclistes. Les accions que constitueixen una font de suport i resiliència per a les supervivents, les que demostren compromís, implicació, coratge i ètica, i les que acompanyen des de l’autodeterminació i que fan sentir les dones que no estan soles, abans, durant i després de qualsevol agressió masclista. La paraula sororitat ressona molt en nosaltres aquests dies. Sororitat per ajudar a la meva companya, sororitat per trencar estereotips, sororitat per unificar forces, sororitat perquè ningú silenciï la nostra veu, sororitat perquè cap dona senti culpa ni vergonya per explicar que ha patit violència masclista".

El manifest recorda també les 83 víctimes mortals que ja portem aquest any per culpa de la violència masclista, 20 d'aquestes a Catalunya.

Per la seva part, l'alcaldessa, Isabel Garcia, va expressar que es necessiten moltes dones joves com les autores del manifest del 25N i molts homes joves disposats a identificar les violències masclistes. Isabel Garcia va reclamar una major complicitat "més ferma i més valenta" de la societat per erradicar aquesta xacra social en totes les seves cares. L'alcaldessa també va insistir que s'han de millorar els protocols d'actuació i incrementar els recursos.

Per la seva banda, la Regidora d'Igualtat i Drets Civils, Sandra Gómez, s'ha mostrat molt satisfeta amb la participació d'aquestes noies perquè a través de l'Experiència d'Aprenentatge Servei està calant molt el missatge feminista i tenen moltes ganes de transmetre'l als seus companys de classe. Gómez ha informat que entre d'altres recursos, "l'Ajuntament té un conveni amb una entitat per poder-hi derivar dones víctimes de violència masclista a una casa segura".

 

Darrera actualització: 25.11.2024 | 12:54