El Consell Infantil Municipal demana al Ple extraescolars d'esports, d'idiomes i de cuina
El Consell Infantil Municipal (CIM) vol poder fer diverses activitats extraescolars organitzades per l’Ajuntament com són el tir amb arc, l’handbol i el beisbol. Aquestes són les que van aconseguir més vots entre l’alumnat de cinquè, però la llista continua amb rugbi, classes d’italià i de l’skateboard, waterpolo, natació sincronitzada, cuina amb concurs, curs de rebosteria amb concurs, iniciació al busseig, fotografia, taller de màgia i tennis taula. Aquestes són les catorze més votades, però la llista arriba fins a la trentena.
Per als caps de setmana, les propostes del CIM són paint-ball, rocòdrom, tornejos de videojocs, circuit de karts, sortides amb quads i salt amb paracaigudes com les més votades. Els portaveus del Consell Infantil Municipal van recomanar fer un fulletó específic adreçat als infants de Primària que inclogui totes les activitats que es poden fer, des d’esportives, les dels centres cívics i les de l’Escola de Música, entre altres.
Aquestes propostes es van fer al Ple del Consell Infantil Municipal celebrat aquest 5 de maig i retransmès per Ràdio Santa Perpètua (es pot descarregar al podcast). Aquest curs el tema ha estat Els infants i el temps lliure. En el CIM han participat els 334 alumnes de cinquè de Primària de les escoles del municipi que van nomenar 27 membres del Consell. Al llarg del curs han realitzat una enquesta per conèixer quin temps lliure tenen i a què el dediquen; el coneixement sobre l’oferta local d’activitats de lleure; i reflexionar sobre la gestió que en fan i la llibertat d’elecció. Sobre aquest darrer punt, les conclusions del CIM són que, en general, “pensem que sabem organitzar el nostre temps lliure”, però “a vegades se’ns passa el temps sense fer res o mirant la televisió” i la majoria creu que “no sempre tenim llibertat per triar les activitats que ens agraden”. Els escolars van proposar coses a fer ells mateixos amb les seves famílies com ara arribar a acords a l’hora de triar les activitats; fer calendaris i horaris; establir prioritats; i demanar que les famílies animin als infants a fer activitats diferents. La regidora d’Educació, Neus Garcia, afirma que “el CIM genera la participació dels infants i posa en valor les seves opinions a més de ser un treball en grup, de debat, per aprendre a valorar i a decidir i arribar a elaborar propostes consensuades”.
El ple del CIM va comptar amb la presència de representants dels grups municipals. PxC va excusar-se. Tots van lloar la tasca feta pel CIM. Jorge Ferrer, de la PCCA, va dir “que el futur està assegurat veient aquesta generació com s’implica i com treballa en profunditat i presenta propostes per millorar”. Montse Vinyallonga, d’ERC, els va dir que “és molt important la participació de tothom, perquè el poble on vivim vagi a millor i que el CIM n’ha participat”. La regidora del PP María Dolores López els va dir que “ara el treball de posar en marxa les activitats que voldrien els infants és dels polítics”. El regidor de CiU Martí Bayés va destacar “la implicació de la família, també dels avis, en el temps de lleure dels infants”. Antonio Egea, edil del PSC, va dir que “aquesta és una generació sobreestimulada i els infants han de tenir temps per avorrir-se”. Manel Llord, d’ICV-EUiA, va destacar “l’esperit crític, la il·lusió i la contundència per reclamar el que volen els infants”.