El 70% dels fets delictius al darrer any a Santa Perpètua són contra el patrimoni

Dilluns, 4 de juliol de 2022

Santa Perpètua va registrar un total de 1.422 fets delictius en el període comprès entre els mesos de març de 2021 i de febrer de 2022.

La xifra suposa un augment del 10% respecte als fets coneguts del període precedent equivalent, de març de 2019 a febrer de 2020, que es pren com a referència ja que va ser previ a la pandèmia. La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, ha assegurat que Santa Perpètua és un municipi segur i ha atribuït aquest increment fonamentalment a l’augment de les estafes per internet i contra la seguretat del trànsit. Les dades, elaborades per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, es van presentar a la Junta Local de Seguretat i al Consell Municipal de Seguretat, celebrat la setmana passada.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela ha explicat que “durant aquest temps de confinaments i restriccions, el comerç electrònic ha proliferat molt i les compres per internet s’han incrementat exponencialment i també en aquest sentit les estafes i les denúncies d’usos fraudulents”. L’edil també ha recordat que “de la mateixa manera, en el moment que s’han relaxat les restriccions, ha augmentat de manera important la mobilitat i també els delictes contra la seguretat viària, tant en via urbana com interurbana”

Paral·lelament, la taxa de resolució, un 34,6%, i el nombre de detencions, 98, també han incrementat lleugerament respecte al període anterior. En aquest sentit, per cos policial, el 35% de les detencions han estat a càrrec de la Policia Local, i el 65% restant per part dels Mossos d’Esquadra.

Els delictes contra el patrimoni són, amb gran diferència, els més nombrosos i suposen més del 70% dels fets amb un total de 998. Respecte el període anterior s’han reduït un 1,6%. Altres delictes per tipologies penals registrats han estat contra les persones, 153; contra la seguretat viària, 123; contra la salut pública, 97; contra l’ordre públic, 20; i altres tipologies, 31.

Les estafes amb un total de 284 registres, els furts, amb 267, i els danys, amb 187 denúncies, representen els delictes contra el patrimoni més habituals. També s’inclouen en aquest apartat els robatoris amb força a interiors de vehicles, 72 en aquest període; a domicilis, 47; a empreses, 20; i amb violència i/o intimidació a l’espai públic, del qual s’han denunciat 20 casos entre el març de 2021 i el febrer de 2022. Malgrat aquestes dades, la regidora de Seguretat Ciutadana ha explicat que les xifres globals de robatoris amb força s’han reduït un 29%, passant de 238 a 169, l’últim any.

Pel que fa als robatoris amb violència i/o intimidació han augmentat de 34 a 43. Aquest increment s’atribueix especialment a que al període març 2021-febrer 2022 es van registrar un total de 14 estrebades, respecte les cinc registrades el període anterior. Aquest tipus de delictes està molt relacionat amb els robatoris de telefonia mòbil, segons ha apuntat la regidora. 

Les dades assenyalen un increment del 470% dels delictes contra la salut pública al municipi, que passen de 17 a 97. Olga Valenzuela ha explicat que aquest augment respon a l’adopció de mesures de control del tràfic de drogues al sectors logístics del municipi. 

En el període analitzat, també s’han incrementat les infraccions administratives, passant de 380 a les 415 del darrer període, amb un augment del 9,2%. En aquest cas, els expedients els ha tramitat majoritàriament la Policia Local, el 60%, mentre que el 40% restant han estat gestionades pels Mossos d’Esquadra. 

Darrera actualització: 4.07.2022 | 09:05