La Regidoria d’Educació ha iniciat aquest mes de gener dos nous programes de servei comunitari amb l’alumnat de secundària de Santa Perpètua relacionats amb l’envelliment i la ment activa i la prevenció de residus i consum. En ambdós casos, els joves participants reben quatre sessions formatives sobre les respectives matèries a treballar durant el servei.
El 15 de gener es va donar el tret de sortida al projecte de servei comunitari que impulsa l’estratègia Residu Zero al municipi. Un total de 25 alumnes dels Instituts Estela Ibèrica, Rovira-Forns i Col·legi Sagrada Família van participar en la primera sessió formativa que va realitzar la Fundació Rezero, que és la institució de referència a Catalunya en relació a la prevenció de residus i consum. Durant quatre sessions, s’abordaran temàtiques com la prevenció de residus i el consum responsable i s’acompanyarà als joves perquè part de l’aprenentatge el realitzin mitjançant tasques d’observació i registre gràfic dels residus que es generen durant l’hora d’esmorzar en els seus respectius centres educatius. Aquesta activitat permetrà fer una diagnosi sobre els residus generats i desenvolupar una proposta per tal d’implementar mesures de prevenció entre l’alumnat, segons ha explicat la Regidoria d’Educació que ha destacat que és la primera vegada que la Fundació Rezero participa d’un projecte de servei comunitari, seguint la metodologia de l’aprenentatge-servei. En aquesta primera trobada, també va participar l’entitat local Residu Zero, que van realitzar aportacions “molt interessants sobre la importància de la reducció de residus, posant exemples pràctics del seu dia a dia, i mostrant alguns productes bàsics que tenim a l’abast i que permeten reduir molt significativament plàstics i envasos innecessaris”, segons ha informat Educació.
L’alumnat d’aquest servei comunitari continuarà la formació fins al 12 de febrer. Durant aquest període visitaran restaurants i comerços del municipi per tal d’avaluar si hi ha altres campanyes de la Fundació Rezero que es poden impulsar a Santa Perpètua com ara Comerç Verd, reWine o Remenja’mmm.
D’altra banda, dotze alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Rovira-Forns participen en el projecte Ment activa per als nostres avis. Es tracta d’un projecte intergeneracional on l’alumnat col·laborarà en la dinamització dels espais de Ment Activa de la Xarxa Municipal de Centres Cívics de Santa Perpètua. El servei compta amb la col·laboració de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Vallès Occidental, amb qui s’ha coordinat el disseny de l’activitat. “Es tracta d’un projecte molt especial, que permetrà a l’alumnat apropar-se a la figura de la gent gran, descobrir aspectes de la seva generació, empatitzar amb les dificultats que poden sorgir amb l’edat, i sensibilitzar-se amb les malalties neurològiques més freqüents”, ha destacat Educació que ha afegit que “l’objectiu és crear un espai de reflexió i posada en comú, que pugui fomentar la consciència en la prevenció del propi envelliment”.
La Regidoria també ha recordat que l’objectiu dels serveis comunitaris és que l’alumnat experimenti i protagonitzi accions de compromís cívic i posi els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.