Dos anys del mandat 2019-2023

Dimecres, 7 de juliol de 2021

El 15 de juny de 2019, la candidata de Santa Perpètua en Comú (SPEC), Isabel Garcia Ripoll, va ser investida alcaldessa de Santa Perpètua amb el suport de tretze edils de la nova Corporació, nou del seu grup municipal i quatre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). El grup Republicà (ERC), amb cinc edils, i el de Ciutadans (Cs), amb tres, per la seva banda, van votar als seus candidats, Pol Altayó i Joan Albalat, respectivament. Es donava el tret de sortida al mandat 2019-2023 de l'onzena corporació democràtica amb els grups municipals de SPEC i PSC al govern, que presentaven un Pla de Mandat amb un centenar d'accions, centrades en cinc eixos programàtics: un ajuntament rigorós, responsable i transparent; el reforç de la convivència, el dret a l'habitatge i els serveis públics; la solució a problemes de transport públic i mobilitat, millora de parcs i espai públic; la modernització del parc industrial, el comerç industrial i les oportunitats d'ocupació i formació; i potenciar el diàleg i el consens amb els agents econòmics socials i polítics.

De manera inesperada per a tothom, la pandèmia causada per la Covid-19 ha protagonitzat gran part d'aquests primers dos anys de mandat, durant els quals el Consistori ha adaptat les seves polítiques per tal de respondre les noves necessitats generades amb la crisi sanitària, econòmica i social que ha comportat aquesta epidèmia mundial. L'increment dels ajuts socials i el disseny d'un Pla de xoc per pal·liar a curt termini els efectes de la pandèmia van ser les primeres mesures preses amb l'inici de la crisi sanitària, mesures que van culminar amb la presentació per part dels quatre grups municipals del Consistori del Pacte de Ciutat, al juliol de 2020. Es tracta d'un acord de consens polític i social per reimpulsar la vida econòmica social i cultural de Santa Perpètua. Després de mesos de treball polític i tècnic, el proper 30 de juny s'inicia el procés de participació ciutadana a través de la convocatòria de sis meses i del 19 al 26 de juliol la consulta telemàtica oberta a tothom. Al mes d'abril, l'Equip de Govern va aprovar el Pla d'Inversions 2021-2023, dotat amb 9,6 milions d'euros, que inclou una partida de 2,3 milions per al Pacte de Ciutat i recursos per "un nou reimpuls de la ciutat". El Pla "una bona eina per contribuir a la recuperació econòmica, social i ambiental de Santa Perpètua", segons ha explicat el segon tinent d'Alcaldia, Pere García.

Campanyes de civisme i convivència, subvencions a entitats, l'inici de l'elaboració del Pla Local de Seguretat i de la nova Ordenança de Mobilitat, que regularà entre d'altres l'ús dels patinets elèctrics, suport a les persones amb diversitat funcional i a les famílies vulnerables i a les persones en risc d'exclusió socials, el desenvolupament del Projecte Educatiu de Ciutat, del PAE i dels serveis comunitaris, l'impuls del pla d'igualtat, treballs per la promoció de l'habitatge públic i impuls de la rehabilitació amb nous ajuts són alguns dels programes que s'estan duent a terme aquest mandat. Malgrat la Covid19, l'Ajuntament ha considerat que la Cultura és segura i ha organitzat amb èxit activitats com la Festa Major d'Estiu i la Central de Reis i aquest mes recupera el festival Moguda Escènica.

El Consistori també ha renovat la Seu electrònica i està treballant en assolir els indicadors òptims del Portal de la Transparència. També està acabant de dissenyar un nou web municipal, més intuitiu i entenedor per a la ciutadania. Aquestes actuacions s'emmarquen en els programes de digitalització de l'administració, que s'han adaptat especialment a la situació generada per la pandèmia de la Covid-19.

Els passos de vianants intel·ligents, els projectes 50/50 a les escoles i la totalitat de l'enllumenat led a nucli urbà i polígons són algunes de les fites ja assolides en aquest mandat en el qual el Govern ha apostat decididament per l'eficiència energètica i el medi ambient amb la creació de la Regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Pel que fa a la pressió fiscal, s'ha mantingut al voltant de l'IPC, a excepció de la taxa de residus, que s'ha incrementat a causa de la major despesa que suposen les baixes taxes de reciclatge.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha avançat que en el marc del Pacte de Ciutat es preveuen noves proves pilot i propostes per assolir els nivells de recollida selectiva europeus. En aquests dos primers anys del mandat, s'han produït dues novetats importants respecte a dues grans reivindicacions municipals i ciutadanes. Per una banda, s'ha gestat el nou Institut-Escola que fusiona els projectes d'Els Aigüerols i Santiga i que al setembre serà una primera realitat amb l'entrada d'alumnat de primer de l'ESO al Santiga, i per una altra, la finalització d'obres de l'estació de la línia R8 a l'alçada de la Granja, que el Consistori confia que pugui estar en funcionament a la tardor.

Nou Museu del Treball i la Indústria Viva

Executar el Pla d'Inversions i el Pacte de Ciutat i treballar i gestionar les peticions dels fons europeus Next Generation són els reptes que afronta el Consistori en aquesta segona part del mandat, en la qual, segons explica l'alcaldessa, "Santa Perpètua veurà néixer el Museu del Treball i la Indústria Viva al Vapor, continuarà lluitant per un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP), rehabilitarà equipaments esportius, parcs i altres espais, es construirà una pèrgola fotovoltaica per a esdeveniments de gran format, disposarà d'una nova estació, treballarà per la mobilitat sostenible, millorarà els índexs de reciclatge i, com sempre, continuarà tenint cura de l'atenció de les persones, especialment les més vulnerables".

Darrera actualització: 9.02.2022 | 17:48