Clam unànime contra les violències masclistes

Divendres, 26 de novembre de 2021

L'Ajuntament de Santa Perpètua va commemorar ahir el 25N Dia Internacional per a l'erradicació de les violències masclistes amb un acte institucional a la Sala de Plens de la Casa de la Vila. Amb els regidors de tots els grups municipals ocupant el seu lloc habitual durant els plens, l'alcaldessa, Isabel Garcia, i la regidora d'Igualtat i Drets Civils, Sandra Gómez, van acompanyar dues membres del grup de dones del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) que van donar lectura a un manifest escrit pel grup.

El manifest fa una reflexió arrel d'una notícia del mes de setembre que afirmava que un de cada cinc homes joves a Espanya creu que no existeix la violència masclista, el doble que fa quatre anys. L'escrit va anar desmuntant els arguments que esgrimien els joves com que la violència masclista és un invent ideològic.

Així expliquen com continua pervivint la idea que le feminisme va en contra dels homes i que aquells que reconeixen que hi ha violència masclista pensen que és inevitable i que si és de poca intensitat pot no ser un problema. Les dones del SIAD van donar lectura a un manifest que assenyala que "ens segueix sorprenent com sobreviu aquesta idea deformada del que és el feminisme, fins i tot per part de moltes dones que fins i tot defensant propostes feministes rebutgen definir-se com a tals. No cerca perjudicar els homes, sinó que es prenguin les mesures socials necessàries per garantir la igualtat de drets entre les dones i els homes. L'article també planteja que entre els joves que reconeixen l'existència de la violència masclista, 1 de cada 4 creu que sempre hi ha hagut i que és inevitable. A més de les idees que és un problema habitual al si de la parella i que si és de poca intensitat pot no ser un problema per a aquesta. Entenem que una de les idees de fons en aquests arguments consisteix a la normalització de la violència psicològica".

El manifest recorda les dificultats de les dones quan denuncien violència psicològica."De fet, aquest tipus de violència és sovint poc identificat per part de les persones i les institucions, especialment en l'àmbit judicial. Les dones tenen moltes dificultats per protegir-se i, quan decideixen denunciar-la, moltes vegades no se senten escoltades, expressen que són posades en dubte i davant la dificultat d'aportar proves, se senten jutjades, no ajudades i revictimitzades".

El grup de dones del SIAD també reflexiona sobre els motius que esgrimeixen els joves sobre perquè es produeix la violència masclista, però cap possible situació són causa ni justificació de qualsevol tipus de violència."Pel que fa al perquè es produeix la violència masclista, s'identifiquen molts mites que dificulten entendre-la. Alguns són que pugui ser degut a l'abús de drogues, l'existència d'una malaltia mental a l'agressor o que aquest hagi patit experiències de violència a la infància, situacions d'estrès a la parella o dificultats econòmiques. Sabem que aquests poden ser factors de risc, però no són causa ni justificació d'aquesta forma de violència ni de cap altra".

El manifest acaba amb la necessitat de continuar treballant des de l'educació i amb mesures polítiques i amb el desig que arribi un dia en que no calgui fer aquest tipus d'actes commemoratius i reivindicatius."Entenem que davant d'aquestes idees s'han de continuar reforçant les campanyes educatives i les mesures a nivell polític i social per continuar combatent les desigualtats i els mites que encara existeixen. En definitiva creiem que queda força feina per endavant. Tant de bo arribi aquest dia en què puguem afirmar que la violència masclista ja no existeix i que actes com aquest ja no siguin necessaris".

Proposició sobre el 25N

D'altra banda, el Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat una proposició en commemoració del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'erradicació de les Violències Masclistes en la qual es compromet a fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal, que arribi a totes les polítiques desenvolupades a través de les seves regidories, a través del seu Pla Municipal d'Igualtat 2018- 2021.

L'Ajuntament recorda que la darrera reforma de la Llei de dret de les dones a l'erradicació de les violències masclistes introdueix noves formes de violència com l'obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius; la violència de segon ordre; la violència vicària; la violència digital; la violència en l'àmbit de la vida política i l'esfera pública; i la violència en l'àmbit institucional. Tots els grups municipals assenyalen que "les violències sexuals atempten el principi de llibertat individual", reiteren "tot el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn" i insisteixen que "no podem continuar consentint que les dones visquem amb por, amb la nostra llibertat coartada per l'amenaça d'unes agressions sexuals que ja haurien d'estar desterrades d'una societat democràtica i lliure".

L'Ajuntament s'ha compromès a continuar desenvolupant estratègies de prevenció i accions contra la violència masclista des de diferents àmbits dins de les competències municipals i també a assegurar l'efectivitat dels drets de les dones, lesbianes i trans, adolescents i nenes, a una vida lliure de violències establint procediments i mesures per evitar la violència institucional.

Darrera actualització: 9.02.2022 | 17:49