Alumnat del cicle superior de disseny i moblament de l’Escola Industrial de Sabadell ha dissenyat la nova pèrgola solar fotovoltaica de fusta que s’instal·larà a final d’any a l’estació de recàrrega del vehicle elèctric situada a l’aparcament del complex Granja Soldevila. Amb aquest disseny de l'estructura, l’alumnat d’Instal·lacions elèctriques de l’INS Estela Ibèrica construirà els mòduls fotovoltaics que nodriran l’estació amb energia solar. L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda lidera aquest projecte que té per objectiu la promoció de la formació professional i la innovació i que també compta amb la col·laboració del Gremi de la Fusta i l’associació Profusta.
El projecte Acerifòlia dels alumnes del cicle formatiu de grau superior de Disseny i moblament de l’Escola Industrial de Sabadell Ferran Moreno i Manel Monllaó ha resultat el guanyador entre les vuit propostes presentades pels seus companys de cicle. El Consistori amb la col·laboració del centre educatiu va convocar un concurs entre l’alumnat de segon curs d’aquest cicle de l’àmbit de la fusta i el moble per tal que dissenyessin una pèrgola de fusta per acollir un sistema fotovoltaic per instal·lar a l’estació de recàrrega de vehicle elèctric de l’aparcament de la Granja Soldevila. El jurat ha estat format per quatre tècnics municipals de l’Ajuntament de Santa Perpètua i quatre professors del cicle formatiu.
L’alcaldessa, Isabel Garcia, va lliurar el 15 de gener el premi al millor projecte de disseny de l’estructura i les mencions especials que el jurat va decidir atorgar a altres tres treballs que van destacar per la seva funcionalitat, creativitat i concepte, respectivament. L’alcaldessa s’ha mostrat molt “satisfeta, i els mateixos estudiants també, d’aquesta iniciativa i dels resultats obtinguts que ens han sorprès gratament” i ha destacat la qualitat dels dissenys presentats i la implicació i bona disposició de l’alumnat. “L’objectiu d’aquest projecte és la promoció de la formació professional i la innovació”, ha assenyalat la primera edil que ha recordat que “volem que aquest sigui un espai informatiu, acollidor i alhora singular, i amb l’orgull que l’hauran fet estudiants”. Com a premi, l’alumnat va rebre uns equips professionals de muntatge de fusta.
El projecte guanyador, Acerifòlia, va destacar per la combinació de tots els factors com “el disseny, l’estètica i la creativitat, però també per la seva funcionalitat ja que presenta una coberta que realment protegeix l’estació i permetrà la instal·lació dels mòduls fotovoltaics”, segons ha destacat el director de l’Àrea de Presidència i Desenvolupament Local, Eduard Jiménez, que va formar part del jurat del certamen i que també ha lloat la tasca realitzada per tots els estudiants participants al projecte. Acerifòlia prové de la denominació científica de l’arbre plataner, espècie que predomina en la zona de la Granja Soldevila.
Amb aquest nou disseny, l’alumnat de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques de l’INS Estela Ibèrica realitzarà el disseny de la instal·lació fotovoltaica durant aquest primer trimestre de l’any. Eduard Jiménez ha explicat que els dissenyadors de l’estructura de fusta també col·laborin amb l’alumnat perpetuenc perquè és possible que la pèrgola s’hagi d’ajustar a les necessitats dels mòduls solars.
Un cop dissenyades per l’alumnat les parts de fusta i elèctrica, l’Associació Profusta revisarà els treballs i els ajustarà per tal de presentar el projecte definitiu i legalitzar el disseny de la instal·lació. La previsió és que aquesta tasca es pugui executar durant el segon trimestre de l’any, segons ha explicat el director de l’Àrea de Presidència i Desenvolupament Local. L’associació Profusta va néixer a finals de 2017 i és una plataforma per al coneixement, promoció i defensa del món de la fusta formada per arquitectes, enginyers i professionals d’aquest àmbit. Un dels seus objectius és difondre els beneficis de la construcció en fusta, per anar creant l’imaginari col·lectiu sobre els edificis de fusta en la construcció actual i futura, així com de les seves prestacions i avantatges i col·laborar des de la perspectiva de la sostenibilitat amb altres agents i institucions en la planificació i adaptació del sector al creixement de la construcció en fusta.
Amb el projecte definitiu, l’alumnat d’ambdós instituts realitzaran respectivament la construcció de la coberta i la instal·lació fotovoltaica durant el tercer trimestre. Per a la construcció de la pèrgola, es comptarà amb la col·laboració del Gremi de la Fusta que facilitarà la maquinària i les instal·lacions que pugui no disposar l’Escola Industrial, sobretot davant de possibles peces i estructures de gran mida. La previsió apunta que la instal·lació de la pèrgola a l’estació de recàrrega de vehicles elèctrics es pugui realitzar a finals d’aquest any.
El projecte de desenvolupar una coberta de fusta per aixoplugar els usuaris de vehicles elèctrics de les estacions de recàrrega de Santa Perpetua es va concebre a la Fira de la Formació Professional de l'any passat a Sabadell quan es va contactar amb els responsables de Fusta i Moble de l'Escola de Treball. El tècnic municipal AODL, Patrick Renau, ha explicat que va desenvolupar els primers conceptes del que hauria de reunir la futura coberta de fusta a les estacions de recàrrega, tenint en compte l'ús i la tipologia de persones que hi podrien ser-hi. A partir d'aquí, es va coordinar diverses reunions de treball amb l'alumnat i el professorat de l'Escola de Treball per tal que desenvolupessin unes idees conceptuals de disseny de com podria ser la pèrgola segons els alumnes, segons ha detallat.