La consellera de Territori, Ester Capella, s'ha reunit amb l'alcaldessa i responsables municipals
Desenvolupar un projecte conjunt entre l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i la Generalitat de Catalunya per afavorir i promoure la rehabilitació d’edificis d’habitatges ha estat un dels punts més destacats de la trobada que va mantenir el Consistori perpetuenc amb la consellera de Territori, Ester Capella, dimarts 28 de novembre a la Casa de la Vila. El sector urbanístic de Can Filuà, el parc natural de Gallecs, la creació de nous intercanviadors ferroviaris de la línia de Rodalies R8 i el bypass de les línies R3 i l’R8, van ser altres dels temes tractats a la trobada amb la consellera.
L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia; el primer tinent d’Alcaldia, Sergi Hernández; i la tercera tinenta d’Alcaldia, Laura Oliver, es van reunir juntament amb responsables tècniques municipals amb la titular de Territori a l’Ajuntament, en una trobada a la qual també van assistir el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, i el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias. “La valoració és positiva”, va explicar la consellera Capella a la sortida. “Teníem molts temes dels que hem parlat, de rehabilitació, de ferrocarrils i intercanviadors, de Gallecs... jo diria que la part més gruixuda ha estat l’habitatge i que, per tant, posem fil a l’agulla en tot el que sigui de rehabilitar, regenerar espais, regenerar zones, que, pel pas del temps, els immobles s’han anat degradant i, per tant, allà on no arribem tots plegats, buscar les maneres de poder-ho fer”, va detallar. Ester Capella també va manifestar que durant la trobada es van prendre “jo diria que molts compromisos i la voluntat de desencallar temes que fa anys que es van perpetuant en el temps, però, amb la finalitat de desencallar-los tots”, va concloure.
El Consistori perpetuenc va abordar la necessitat de suport de la Generalitat per definir Àrees de Conservació i Rehabilitació (ACR) per finançar actuacions de rehabilitació i aquelles subvencions necessàries per fer viables convenis de rehabilitació amb les comunitats de veïns i veïnes, especialment al barri de Can Folguera. Aquest model, similar al conveni que es va dur a terme amb les comunitats dels blocs 86-87, permetria que el Consistori actués de manera directa en matèria de rehabilitació. El primer tinent d’Alcaldia i regidor d’Habitatge, Sergi Hernández, ha explicat que “estem en un escenari molt favorable per desplegar polítiques de rehabilitació” i ha detallat que “hem plantejat la necessitat d’impulsar una estratègia d’habitatge que doni especial importància a la cooperació entre administracions per garantir la viabilitat de projectes tan destacats i necessaris com l’estratègia rehabilitadora i de supressió de barreres arquitectòniques als edificis residencials”.
Durant la trobada també es va posar de manifest “la necessitat de desencallar la promoció d’habitatge protegit a Can Filuà, un sector que arrossega un projecte de construcció residencial protegit des del 2005”, ha explicat Hernández. “Ajuntament i Govern situem l’habitatge com a prioritat i com a dret fonamental i eix vertebrador dels nostres mandats”, ha afegit.
La reunió amb la consellera també va tractar temes d’infraestructures ferroviàries com la creació de nous intercanviadors a Sant Cugat i Barberà del Vallès. El Consistori perpetuenc també va presentar la proposta de bypass entre les línies R3 i R8 a l’estació Santa Perpètua Riera de Caldes. Sobre l’ampliació de freqüències de la línia R8, la conselleria va informar que la solució s’abordarà quan es defineixi el traspàs de competències de Rodalies.
També es va abordar la necessitat de desenvolupar i augmentar la protecció dels espais naturals de Gallecs i es va manifestar la problemàtica que suposa per a Santa Perpètua l’elevat trànsit que es genera a hores puntes a la rotonda de Can Sirera.