A-Porta intervé en 490 habitatges i assoleix una obertura del 62,9%

Dimecres, 31 de maig de 2023

El projecte A-Porta ha intervingut en un total de 490 habitatges de la zona antiga de Can Folguera durant la primera fase, que s’ha desenvolupat entre els mesos de gener i abril.

El programa ha iniciat aquest mes de maig la segona fase, que es durà a terme fins a finals d’anys i que preveu arribar a la totalitat dels habitatges d’aquesta zona de Santa Perpètua. El projecte està impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Cataluny­a (CONFAVC) i l’Ajuntament i compta amb el suport de CASSA i de la Caixa.
En aquest temps, han obert la porta un total de 308 llars, de les quals s’han pogut realitzar entrevistes a un total de 221, amb un temps mitjà de 39 minuts. Aquestes dades suposen un percentatge d’obertura de porta del 62,9%. Aquestes dades es van presentar durant el darrer Comitè d’Avaluació i Seguiment del programa, format per representants polítics i tècnics. 
Durant les visites, les picaportes realitzen qüestionaris i s’entrevisten de manera distesa amb les persones amb un doble objectiu: lluitar contra la pobresa energètica de les famílies i ajudar a la gent gran, especialment aquella en situació de solitud no volguda, i fer de pont cap a altres recursos del territori. 
Amb aquesta primera fase, l’equip està fent el seguiment d’una trentena de llars: 26 de gent gran, tres de famílies en vulnerabilitat energètica i altres sis per malestar emocional. Entre d’altres dades, la intervenció ha evidenciat bret­xa digital en un 17,8% de les llars, a més de diferents situacions de solitud no volguda, segons va explicar la coordinadora del projecte, Mariona Bernal. Pel que fa a la vulnerabilitat energètica, s’ha detectat que un 28,8% de les llars no pot mantenir la temperatura adequada, un indicador de risc, segons va apuntar la coordinadora. Durant les visites, les picaportes han fet difusió del consum responsable,  de les mesures d’estalvi i de les diferents modalitats de bo social. Bernal va destacat que el barri té un potencial molt gran i és en termes d’ajuda mútua. Un 88,1% de les llars entrevistades manifesta que tenen relació amb els veïns i les veïnes i un 71,1% ajuda o rep ajuda del veïnat. Les persones entrevistades posen una nota de set sobre deu al barri i dels temes que més preocupen destaquen l’incivisme i la convivència, la participació comunitària i l’estat de l’espai públic. També destaquen, com a aspectes a millorar, la neteja, el civisme, la rehabilitació d’edificis i la instal·lació d’ascensors, l’obertura de nous comerços i la il·luminació nocturna, entre d’altres. Aquestes relacions d’ajuda mútua en les comunitats veïnals i el sentiment de pertinença és una de les grans fortaleses del barri, tal i com va assegurar la coordinadora d’A-Porta.
La gerent de la CONFAVC, Alba Gómez, va titllar el projecte d’exitós i va assegurar que la metodologia funciona perquè les picaportes són persones vinculades al barri, formades i motivades que ofereixen un acompanyament proper. 
Per la seva part, l’alcaldessa, Isabel Garcia, va felicitar les picaportes i va manifestar que el Consistori escoltarà les demandes del veïnat,  s’estudiaran i s’impulsaran aquelles que es puguin materialitzar. 

Activitat participativa de propostes de millora del barri

El projecte A-Porta i el Centre Cívic Can Folguera organitzen aquest dimecres 31 de maig l’activitat Veí/veïna, i tu què A-Portes a Comillas? Es tracta d’una iniciativa comunitària que s’inclou al programa de Portes Obertes dels Centres Cívics amb l’objectiu de recollir propostes de millora del barri.
L’activitat tindrà lloc a les 18 hores al Centres Cívic Can Folguera i “es basarà en una trajectòria històrica pel barri, amb suport documental, i amb la participació de tot el veïnatge que vulgui col·laborar en fer propostes de millora pel barri, tant oralment com a través d’un mur participatiu”, segons ha explicat la coordinadora del projecte A-Porta, Mariona Bernal. “Convidem a tots els veïns i veïnes a participar i a poder construir el barri on volem viure”, ha conclòs. 

Darrera actualització: 30.05.2023 | 14:35