L’Ajuntament de Santa Perpètua ha iniciat el procés de restauració de la màquina de vapor i la caldera que s’ubiquen a l’antiga quadra energètica de la fàbrica tèxtil Vapor Aranyó.
La Regidoria de Cultura va demanar assessorament a la secció de conservació del MNACTEC i al mestre industrial, especialista en maquinària de vapor, Jordi Vidal, per valorar l’estat de la maquinària i establir els criteris de restauració que permetran preservar el conjunt de la maquinària, des d’un punt de vista conservatiu i alhora adequar-lo didàcticament per a realitzar en un futur visites guiades.
A dia d’avui, el procés de restauració de les peces ja està en marxa i preveu la seva finalització al mes de novembre. L’empresa que du a terme les tasques de conservació i restauració, és Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic. Segons informa la Regidoria de Cultura, es tracta d’una empresa especialitzada en patrimoni industrial que adequarà les seves actuacions als criteris proposats per l’equip d’assessorament d’experts. Un dels criteris essencials és conservar la maquinària partint d’un respecte màxim per la peça original, i per tant, aplicant un tractament d’acabat arqueològic i intervenció mínima cromàtic. Alhora, l’empresa realitzarà les tasques de simulació de moviment de la màquina de vapor per tal d’entendre el seu funcionament. D’altra banda, l’Ajuntament va comptar també en els seus inicis amb la col·laboració del perpetuenc Manel Orós, membre de l’entitat Amics del Vapor Viu, especialista i constructor de miniatures de vapor per a la rehabilitació de la màquina.
La seva conservació és una aposta de l’Ajuntament de Santa Perpètua per preservar el cor energètic de la l’antiga fàbrica tèxtil. Aquesta actuació s’inclou en el conjunt d’actuacions que formen part de la proposta museística prevista en finalitzar la rehabilitació del Vapor.
Aquestes actuacions formen part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 i en el seu conjunt suposarà una inversió total de 3.233.971,12 euros, dels quals el FEDER aporta 1.361.560,64 euros, la Diputació 600.000, mentre que la resta es sufraga amb recursos municipals. L’ajut de la Unió Europea vol promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural i enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la UE.