Els ajuntaments no pagaran el deute que reclama Endesa i fan front comú per evitar els talls de subministrament a les famílies vulnerables

Dijous, 5 de setembre de 2019

L'Ajuntament de Santa Perpètua considera que cal mantenir la calma davant l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a famílies vulnerables si el consistori no paga la meitat del deute i ha anunciat que farà front comú amb els altres consistoris, diputacions, entitats municipalistes i del tercer sector per respondre a aquesta mesura notificada per l'elèctrica a través de cartes a les Corporacions municipals. La regidora de Serveis Socials, Infància i Adolescència, Ana Bajo, va participar ahir dimecres 4 de setembre en la reunió convocada per la Diputació de Barcelona per tal de combatre conjuntament aquesta situació.

La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha comminat als 150 ajuntaments presents a "que no es pagui absolutament res a Endesa perquè aquest és un tema que hem de treballar conjuntament les administracions, començant i liderant per la Generalitat de Catalunya, que és la competent en matèria de serveis socials a Catalunya". La Diputació de Barcelona ha informat que ja s’ha posat "en contacte amb les administracions i l’empresa que ha enviat aquesta carta".

La regidora de Serveis Social, Infància i Adolescència ha expressat que s'està treballant en una solució començant per una carta conjunta a Endesa per aturar els possibles talls i començar a negociar els convenis que fixa la Llei de pobressa energètica del 2015 que té per objectiu no deixar cap famíia vulnerable sense subministrament. Bajo ha insistit que cal fer un front comú, que s'ha de mantenir la calma i no fer cap pagament des de cap municipi.

Ana Bajo també ha recordat que els convenis que fixa la Llei de 2015 no s'han fet perquè les empreses subministradores sempre s'han negat a asseure's i negociar-los. La regidora ha explicat que durant la reunió s'ha acordat crear una taula tècnic-jurídica amb representants de les quatre diputacions, de les entitats municipalistes, de la Taula del Tercer Sector, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i la Generalitat per començar a treballar aquests convenis tal i com marca la Llei del Parlament 24/2015. Aquesta normativa fixa que la resolució del deute s'ha de fer via convenis i també estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió social, evitant el tall d’aquests subministraments.

Segons la notificació que ha fet arribar Endesa a l'Ajuntament, en un to que els ajuntaments consideren inadequat, a Santa Perpètua hi ha 131 famílies en aquesta situació. La regidora de Serveis Socials ha criticat que la informació aportada per la companyia elèctrica és tan poca que és impossible saber si aquests 131 contractes amb deute són o no de Santa Perpètua. Ana Bajo ha explicat que en aquest front comú a Endesa se li demanarà que assumeixi el deute i elimini l'amenaça de tallada de subministrament a famílies vulnerables.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 19:01