El Consell Infantil Municipal proposa promoure debats, crear un comptador de desigualtats i més protagonisme de l'esport femení

Divendres, 3 de maig de 2019

El Consell Infantil Municipal (CIM) reclama a l'Ajuntament de Santa Perpètua canviadors de bolquers als serveis masculins dels lavabos municipals, promoure jornades esportives d'equips mixtes, prioritzar noms femenins als nous carrers de Santa Perpètua, promoure debats per identificar situacions de desigualtat de gènere, crear un comptador de desigualtats visible a la ciutadania i que l'esport femení sigui més protagonista als mitjans de comunicació i a tots els espais municipals, entre d'altres propostes.

Els set representants dels centres educatius del municipi van explicar ahir dijous 2 de maig a la tarda al Ple del CIM les seves propostes i reflexions al voltant de la igualtat de gènere com a resultat del treball realitzat al llarg d'aquests mesos, en el marc d'una activitat de la Programació Estable a les escoles.

L'alumnat de cinquè de Primària també ha elaborat una llista de cançons respectuoses amb la igualtat de gènere que proposen que es posin a actes públics i a l'emissora municipal. El CIM va voler realitzar-la després de valorar que les lletres de les cançons que escolten estan carregades d’estereotips sobre els cossos de les dones, la seva voluntat i els seus interessos i sobre el seu rol dins de la parella.

Els representants del Consell Infantil Municipal han estat Anna Uceda de l'Escola Santiga; Berta Serna, del Col·legi Sagrada Família; Joana López, de l'Escola Tabor; Eva Garrido, de l'Escola Els Aigüerols; Jan Gilavert, de l'Escola Santa Perpètua; Mireia Villegas, de l'Escola Bernat de Mogoda; i Lorea Granados, de l'Escola La Florida.

Anna Uceda, de l'Escola Santiga, va ser l'encarregada de presentar el tema d'aquest curs que ha estat la igualtat de gènere. “Per formar-nos una opinió sobre aquest tema hem fet diverses activitats, hem treballat algunes dades i informacions sobre la desigualtat entre homes i dones a la nostra societat, i hem intentat conèixer quines eines i recursos tenim per canviar-la”, va explicar.

El CIM va recordar que les desigualtats entre gènere queden paleses en la diferència de sou per la mateixa feina, els càrrecs directius o la dedicació a tasques de cura familiar i domèstica. Berta Serna, del Col·legi Sagrada Família, va subratllar que els estereotips i les etiquetes limiten les oportunitats de les dones, els seus drets i aspiracions. “Malgrat tot el nostre passat i els costums que encara avui perduren, som capaces i capaços de detectar les situacions desigualitàries i transformar-les en equitatives i justes per a totes i tots?”, es preguntava la noia.

Durant el curs els 380 alumnes de cinquè han desenvolupat diverses activitats per identificar els rols de gènere i situacions on l'expressió "com una noia" té significat negatiu o de burla. La representant de l'Escola Tabor, Joana López, va afirmar que una primera conclusió és que els estereotips estan tan arrelats que no sempre són fàcils d'identificar. A més, va detallar que “poden fins i tot marcar la nostra relació amb allò que ens envolta i limitar les nostres oportunitats: a l’hora de jugar, d’escollir una afició, d’estudiar una carrera o fer una feina”.

Eva Garrido, de l'Escola Els Aigüerols, va explicar que en aquest procés han après que “que l’equitat és una eina clau per assegurar que totes les persones, més enllà del seu gènere, el seu origen, la seva cultura, o la seva religió, tenen els mateixos drets, els mateixos deures i les mateixes oportunitats”.

Jan Gilavert de l'Escola Santa Perpètua va ser el responsable d'explicar els tres encàrrecs que han treballat a les escoles i que han estat: 'Observem l'escola' (Escola la Florida i Col·legi Sagrada Família); 'Fer un mapa sonor del nostre entorn' (escoles Tabor, Bernat de Mogoda i Els Aigüerols) i omplir una taula sobre qui fa les feines a casa (escoles Santiga i Santa Perpètua).

Sobre aquesta feina, Mireia Villegas de l'Escola Bernat de Mogoda va explicar durant el Ple que a l'escola els patis estan força ocupats pel futbol i es deixa poc espai lliure a altres jocs o esports i hi ha dificultats en què les noies juguin a pilota en equips mixtes. Per aquest motiu proposen fer canvis de rol en les activitats i jocs del pati i les nois s'han compromès a deixar jugar a les noies al futbol i a afavorir la pràctica esportiva mixta. A més, el CIM ha proposat la creació d'una obra de teatre sobre igualtat a les escoles i disposar de més llibres coeducatius i igualitaris als espais de biblioteca o a l'aula. Pel que fa a l'anàlisi de les cançons, Mireia Villegas va explicar que van decidir crear una llista de temes lila del CIM “que voldríem entregar a les escoles, a Ràdio Santa Perpètua i a l’Ajuntament perquè les tingui en compte en celebracions, activitats, etc”.

En les seves reflexions, els membres del Consell Infantil van explicar que el treball realitzat els ha ajudat, i així ho han traslladat als seus companys d'aula, a ser observadors d'igualtat entre els amics i família i a no normalitzar les notícies sobre agressions sexuals cap a les noies i dones,, com va explicar Lorea Granados de l'Escola La Florida. Els infants també s'han compromès a fer servir vocabulari igualitari o a no callar si una noia rep alguna mena d'insult i a respectar la igualtat i la diferència. El límits davant les faltes de respecte cap a les dones o cap a les opcions majoritàries també son actituds que prendran els infants després de la feina realitzada.

Els nens i les nenes de cinquè de Primària també han estat observant casa seva i han reflexionat sobre les tasques que es realitzen. Després d'aquest anàlisis han reconegut que cal fer un repartiment equitatiu de les tasques domèstiques i proposen una campanya familiar del comptador d'hores consistent a tenir a casa unes taules per sumar i controlar les hores que dedica cada membre a les tasques sense sou de casa.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va destacar la dificultat de identificar situacions de desigualtat i va reconèixer estar convençuda que amb l'experiència del CIM els infants sabran aportar molt a un tema com la igualtat de gènere. “Podeu estar convençuts i convençudes que prenem bona nota de les propostes que ens heu fet per aconseguir la igualtat de gènere”, va assenyalar la primera edil que va també agrair el regal de les ullere liles. “Sense dubte amb aquestes ulleres estarem més atents a totes les situacions de desigualtats per a posar-hi remei”, va afegir. L'alcaldessa va felicitar per “la magnífica feina” als representats del CIM i del Consell Nacional d'Infància i Adolescència. “Us heu esforçat, heu fet un bon treball i no tingueu cap dubte que el que heu fet és contribuir a un futur millor per a tothom”, va concloure Isabel Garcia.

Per la seva part, el regidor d'Educació, Antonio Egea, també va felicitar els infants per la feina feta al llarg d'aquests mesos. Egea va reconèixer que el tema era tot un repte i va manifestar que les propostes realitzades seran molt profitoses. La igualtat, va indicar, és un tema que preocupa molt a l'Ajuntament.

Joan Alcántara, d'ICV, va mostrar la seva alegria per la feina feta i pel tema tractat perquè les conclusions a les quals han arribat son tan senzilles com que tothom ha de ser igual, però que alhora és complicat en la vida real. La igualtat entre homes i dones, va indicar, és imprescindible i va animar a, tots plegats, acabar amb les diferencies que la societat tossuda segueix impulsant.

Per la seva part Joan Martínez, del PSC, va explicar que la societat avança ràpidament però en igualtat encara va molt a poc a poc. Martínez també va animar als infants a denunciar les desigualtats per anar evolucionant mica en mica.

La regidora d'ERC, Montserrat Vinyallonga, va felicitar en la seva intervenció els membres del CIM i va expressar que la igualtat de gènere, de moment no existeix però que "escoltant els infants" això pot canviar. Vinyallonga va destacar la iniciativa de portar les ulleres liles per veure el mon des de la perspectiva de les dones i canviar les desigualtats. “Hem de treure la paraula impossible del nostre diccionari perquè tothom te els mateixos deures i els mateixos drets”, va assenyalar.

El portaveu de Ciutadans, Joan Albalat, va expressar la importància dels temes tractats i també va indicar la necessitat de tractar el tema de la igualtat de gènere a l'escola. Albalat va destacar també que la major part de les representant del CIM (sis de set) eren noies.

El regidor de la CUP, Salvador Alemany, va felicitar als representats del CIM i va manifestar que és una sort poder parlar d'igualtat de gènere perquè abans no es podia. També va indicar que treballar de grans és sempre molt més difícil i va aplaudir la iniciativa de potenciar els esports mixtes perquè "no cal ficar molts gols" o "fer moltes cistelles" sinó fer esports. "El feminisme és el fet social més transformador personal i socialment", va cloure el representant de la CUP.

El Ple del CIM va ser retransmès en directe per Ràdio Santa Perpètua i es pot escoltar al podcast de l'emissora.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:59