L'Ajuntament de Santa Perpètua ha invertit més de 1.150.000 euros en el manteniment de les escoles públiques d'educació Infantil i Primària de Santa Perpètua durant l'actual mandat, segons va informar el regidor d'Educació, Antonio Egea en el decurs de la sessió plenària del mes de novembre celebrada ahir al vespre. Egea va informar també que durant el mateix període de temps la Generalitat ha invertit uns 97.000 euros, 41.900 en la instal·lació d'un ascensor i 55.000 euros en l'escala d'emergència de l'Escola Santa Perpètua. L'edil va assenyalar que més de 600.000 euros corresponien a actuacions de Serveis Urbans i més de 500.000 al manteniment de calefacció, electricitat, climatització, ascensors i subministres. També va detallar que en aquests imports no estan inclosos els manteniments diaris que realitzen els conserges de les escoles. Egea va afirmar que "cal posar en valor la contribució de l'Ajuntament" i va reclamar inversions a la Generalitat en els centres escolars.
La regidora de Serveis Urbans, Neus Garcia, va manifestar que hi ha edificis escolars amb més de 40 anys que necessiten "reformes de més envergadura" i no només manteniment i va afegir que hi ha centres educatius més nous que han nascut també amb deficiències.
Sobre de quin són les competències, l'alcaldessa, Isabel Garcia, va manifestar que està ben definit quines són les competències de cada administració en l'educació i va insistir que la Generalitat fa temps que "no fa el seguiment que li pertoca, reconegut per la mateixa delegació de Serveis Territorials".
La Regidoria d'Educació ha informat que entre les actuacions pendents per realitzar per part de la Generalitat de Catalunya figuren a l'Escola Bernat de Mogoda la rehabilitació del gimnàs, la reforma de l'edifici d'educació infantil, la rehabilitació dels lavabos, el cablejat projecte Heura, allargar la pista esportiva fins al gimnàs, la calefacció del barracó i la rehabilitació del parvulari, entre d'altres. A l'Escola Santiga; les filtracions d'aigua als porxos i al despatx de l'Ampa i resoldre la inundació del passadís quan plou. A l'Escola santa Perpètua; dos murs exteriors, la instal·lació de la rampa d'accés al gimnàs, la reforma dels lavabos del professorat, habilitar zona segura de jocs entre el gimnàs i l'entrada a P3, persianes, finestres i el talús sota l'escala d'emergència.
Quatre nous municipis se sumen a l'àrea del taxi
D'altra banda, quatre municipis més: Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia de Ronçana s'integraran a l'àrea conjunta del servei de taxi que van crear a finals de l'any 2016 tretze ajuntaments vallesans, entre ells Santa Perpètua. El Ple Municipal del mes de novembre va aprovar per unanimitat l'addenda del conveni de coordinació intermunicipal que a partir d'ara compta amb disset municipis del Vallès Occidental i Oriental. L'acord suposa que els taxis de tots aquests municipis poden actuar conjuntament en qualsevol dels seus termes municipals i operen amb les mateixes tarifes. A més, s’unifica la imatge dels vehicles per a la seva identificació, tot mantenint l’escut vigent del municipi d’origen.
Les localitats que integren aquesta nova àrea del servei de taxi són L’Ametlla del Vallès, La Garriga, La Llagosta, Lliçà de Vall, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia de Ronçana
Proposicions
El Ple va donar suport per unanimitat a la mobilització convocada pels metges d'atenció primària de Catalunya durant aquesta setmana i que va finalitzar ahir després d'arribar a un acord amb la Generalitat. L'Ajuntament va instar el Departament de Salut i, específicament, la gerència de l'Institut Català de la Salut (ICS) a una negociació efectiva amb tots els col·lectius que treballen en l'atenció primària "que pateixen l'impacte de les males condicions laborals i la pèrdua de dignitat de la tasca assistencial".
L'Ajuntament vol que la Generalitat de Catalunya aposti per l'atenció primària i comunitària i augmenti el pressupost destinat fins al 25% que permetria la reobertura de serveis tancats, garantir una dotació suficient als CAP, atenció continuada i urgències. Recuperar el personal perdut des del 2011 i revisar la ràtio de professional per habitant són altres dels aspectes que demana el Consistori. També es va aprovar per unanimitat una proposició sobre el 25N, Dia Internacional per l'erradicació de la violència masclista. El Consistori declara la voluntat de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal, a través del Pla Municipal d’Igualtat 2018- 2021 així com desenvolupar estratègies de prevenció i accions contra la violència de gènere des dels àmbits educatiu, cultural, festiu, laboral, d'incentivació de l'associacionisme de les dones, sanitari i d'assistència social, dins les competències municipals.
L'Ajuntament de Santa Perpètua aportarà la quantitat de 4.000 euros a la Fundació Proactiva Open Arms per afavorir la seva tasca de salvament de vides de persones refugiades al Mediterrani. També exigeix al Govern d'Espanya que compleixi amb els compromisos d'acolliment de persones refugiades de 2015 (17.337, de les que només s’han acollit 2.661, un 15%, a finals de 2017).
En una altra proposició, l'Ajuntament va instar al Departament d'Ensenyament de la Generalitat a aturar els treballs d'elaboració i aprovació del Decret de menjadors per obrir un nou cicle de debat amb la comunitat educativa. Reconèixer els serveis de menjador com a servei troncal dins del sistema educatiu, de caràcter universal, no obligatori, integrat en el currículum educatiu i abordar una reforma del model de contractació pública que prioritzi la qualitat del servei i trobar la fórmula perquè les AMPA que vulguin puguin continuar fent una gestió directa del menjador escolar. També recuperar el servei de menjador als instituts públics. Aquesta proposta va ser aprovada per tots els grups a excepció d'ERC que es va pronunciar en contra.
El Ple també va aprovar una proposició en la qual es rebutja les peticions de presó fetes per la fiscalia i l'advocacia de l'Estat contra els encausats pel procés de Catalunya. La Corporació tornar a mostrar la seva solidaritat amb les persones "injustament" en presó preventiva per la defensa dels drets i llibertats fonamentals de qualsevol poble i s'exigirà la llibertat immediata. Els grups del PSC i Ciutadans es van pronunciar en contra d'aquest acord.