El servei municipal d’atenció a les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals s’ha integrat a la xarxa de Serveis d’Atenció integral de la Generalitat de Catalunya. L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, i la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, van signar ahir al matí el conveni regulador d’aquest acord.
L’objectiu d’aquest servei és oferir suport i atenció a les persones LGTBI que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de discriminació o violència per LGTBIfòbia amb la finalitat de donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades amb les necessitats d’aquestes persones. El servei ofereix atenció de proximitat per a les persones LGTBI i també a aquelles que s’adrecin per qüestions de diversitat sexual, orientació sexual i identitat o expressió de gènere.
El servei al nostre municipi està ubicat al Centre Cívic Can Folguera i atén de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores i dimecres també en horari de tarda, de 17 a 20 hores.
La directora d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va explicar que la xarxa en la qual s’integra el servei perpetuenc "ja està escampada per tot el territori, funciona i pretén assegurar que els drets de les persones LGTBI són reconeguts, posats en valors i respectats i respondre qualsevol mena consulta vinculada amb aquest tema". La directora d’Igualtat va manifestar que "Santa Perpètua és un dels municipis de Catalunya que ha apostat més ràpidament a garantir aquests drets a la ciutadania" i va assenyalar que "per a nosaltres que les persones puguin ser, expressar-se, manifestar-se ie stinmar com vulguin es un dret humà i aquesta es la feina que se fa des del servei d’atencio integral de Santa Perpètua".
Mireia Mata també va indicar que la Llei 11/2014 per garantir els drets de les persones LGTBI ha sigut pionera a Europa i que "les que han vingut després s’han inspirat en aquesta". També ha afegit que "estem fent una xarxa de referència, que no existeix enlloc més, que pretén garantir que els drets del col·lectiu LGTBI es puguin exercir d’igual manera a qualsevol lloc del territori, i pensem que se una novetat important perquè el que fa es garantir drets de les persones".
Per la seva part, la regidora d’Igualtat, Sandra Gómez, va recordar que el servei a Santa Perpètua es va posar en marxa al febrer de l’any 2017 i des d’aleshores s’han realitzat atencions i s’han anat derivant a les entitats més especialitzades. La regidora va detallar que amb el conveni s’amplien els serveis i es podran gestionar de manera més directa altres serveis i atencions que fins ara s’havien de derivar com ara la recepció de denúncies per possibles situacions de discriminació a les persones LGTBI. També va assenyalar que "podrem fer també un dels tràmits més demandants que és la targeta sanitària amb el nom sentit de les persones trans que fins ara havíem de derivar a Barcelona o a d’altres municipi i creiem que l’atenció més directa és més personal i ajuda a les persones a gestionar-ho tot". Sandra Gómez va recordar la campanya municipal Estima com vulguis i va manifestar la bona acollida que ha tingut la programació commemorativa del 28 de juny, dia de l’Orgull. També va destacar que enguany la bandera de l’arc de sant Martí va lluir no només a la balconada de l’Ajuntament si no també a tots els centre municipals amb atenció ciutadana com a suport al col·lectiu LGTBI.