El Formiguer: més de dos anys de servei a les famílies per a la inclusió social

Divendres, 11 de maig de 2018

El Formiguer va obrir les seves portes a Santa Perpètua al desembre de l’any 2015. És un equipament socioeducatiu per a infants i famílies derivades dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Perpètua que tenen unes necessitats socials.

El Formiguer treballa des de l’educació social per la inclusió, per l’autonomia i la millora d’habilitats socials i en l’acompanyament a infants i famílies davant situacions difícils.

Actualment el Formiguer aten a 27 infants de 19 famílies de dilluns a divendres a les tardes i en període de vacances durant el matí i migdia, incloent l’àpat per als nens i les nenes.

La coordiandora d’El Formiguer és la Roser Miralles que explica que el centre no té una filosofia d’escola sinó que vol ser una eina de foment de l’autonomia i de treball conjunt amb els infants i les famílies. De fet, el servei incorpora tallers i activitats mensuals amb els pares i les mares dels infantals amb sortides trimestrals i colònies a l’estiu. L’assemblearisme, la participació i la col·laboració són el pal de paller d’El Formiguer i la base que dona sentit al projecte. “De què serveix treballar aspectes socials si després no sortim a la comunitat a posar-ho en pràctica?” es pregunta la Roser Miralles. I és que des d’El Formiguer es participa cada vegade més de les diverses festes que es fan a Santa Perpètua com ara la Castanyada, el Carnaval o Sant Jordi, entre d’altres i amb l’objectiu de formar part activa de la comunitat a la qual pertanyen.

El Formiguer inclou activitats tant d’intervenció individualitzada com activitats col·lectives amb un equip multidisciplinar que incorpora una psicòloga, una pedagoga, educadores i monitores. Els infants, dividits en grups d’edats, berenen al centre, fan activitats de relaxació, espais de concentració, jocs i racons, prenen decisions i valoren la jornada, entre moltes altres. El Formiguer també disposa d’activitat i serveis exclusius per a les famílies com atenció diària informal amb les educadores, assemblees del servei, comissions de les activitats amb la comunitat, atenció psicològica i pedagògica i tallers d’aprenentatge.

Encara és aviat per veure i valorar els resultats perquè el camí de cada família és diferent. “És com anar picant pedra a poc a poc per obtenir una escultura al final del procés” comenta la coordinadora del servei. El que sí es pot valorar és l’acceptació de les famílies. Des d’El Formiguer pensen que és bona i que molts dels usuaris aprofiten l’eina i troben el suport que necessiten per obrir nous camins i fer el seu propi procès.

Aposta municipal pel servei

El Formiguer va néixer amb la voluntat d’incidir de manera intensiva en les families oferint-los habilitats marentals i socials. La intenció ha estat sempre, segons expliquen des de la Regidoria de Benestar Social, compensar els dèficits socioeducatius dels infants i els i les adolescents participants, per poder assolir una millora de les seves habilitats socials i autonomía. De la mateixa manera, procura oferir oportunitats, activitats i estímuls d’educació no formal, lleure i oci educatiu tot desenvolupant la consciència crítica davant les situacions que envolten la pròpia realitat i la de l’entorn. Des de la Regidoria es destaca especialment la participació del servei en la vida comunitària del territori, “des d’una vessant inclusiva que millori el coneixement i la participació en l’entorn proper”.
La regidora de Benestar Social i atenció a les persones, Ana Bajo, expressa que “des de Benestar Social estem molt contentes amb el Formiguer i els processos de canvi i transformació que s’hi generen. Les famílies sempre ho valoren molt positivament i nosaltres continuarem apostant per aquest model pioner perquè creiem i confiem”. Bajo conclou que “l’equip d’El Formiguer hi treballa molt conscientment per obtenir resultats positius i hi ha una coordinació constant amb l’equip de Benestar Social que fa que tot sigui molt fluit”

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:55