L’Ajuntament inicia la segona edició del programa Indústria 4.0 a la Riera de Caldes

Dijous, 19 d’abril de 2018

Accelerar l’adopció d’estratègies i la implantació de tecnologies 4.0 a les empreses; facilitar la formació, el reciclatge i l’especialització de professionals; i sensibilitzar i promoure les vocacions industrials entre els joves, els desocupats i la ciutadania són els tres objectius principals del programa Indústria 4.0 que impulsa l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda en el marc de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (AMERC) i que arriba a la seva segona edició. La Task-Force 4.0 per a empreses industrials; el Banc d’empreses de solucions tecnològiques 4.0; i l’actualització competencial de fabricació digital són tres de les accions previstes en el marc d’aquest projecte.

La Regidoria de Desenvolupament Local ha destacat que el projecte Indústria 4.0 s’adreça preferentment a les empreses, persones treballadores i desocupades i estudiants de Santa Perpètua i del territori de l’AMERC i ha afegit que per al territori de la riera de Caldes “la transició que s’està produint i es produirà és absolutament estratègica i afecta al nucli mateix de la seva especialització productiva”. “Les tecnologies disponibles suposen un repte d’integració per a les empreses, i naturalment es multipliquen els requeriments de qualificació professional adequada per a la implantació d’aquestes noves solucions”, ha assenyalat.

En aquest sentit, la Regidoria ha destacat que Santa Perpètua amb 14.777 llocs de treball continua sent un dels municipis més industrials de tot Catalunya i ha afegit que el territori de l’AMERC acull un total de 48.805 llocs de treball, xifra que gairebé triplica la mitjana catalana pel que fa al nombre d’empreses i duplica la proporció de treballadors industrials. “Aquest teixit empresarial, que inclou en molts sectors empreses referents amb lideratge reconegut, ha desenvolupat pràctiques concretes d’incorporació de la indústria 4.0, la qual cosa ha permès realitzar un catàleg de bones pràctiques”, ha informat la Regidoria que afegeix que “en general, les tecnologies d’integració de sistemes (producció, gestió, comercialització) són les més esteses i actuen de motor d’introducció de la resta”.

Una nova edició de la Task-Force 4.0 és una de les accions previstes, que pretén acompanyar i donar suport a les empreses industrials per tal d’agilitzar les decisions estratègiques i fer una gestió del procés de canvi. Segons ha explicat Desenvolupament Local es tractaria que “allò que es podria fer en una evolució natural de deu anys, s’acceleri i sigui possible en un termini de 2-3 anys”.

El Banc d’empreses de solucions tecnològiques 4.0 és una segona acció que pretén identificar, difondre i permetre el contacte amb empreses, preferentment del territori de la riera de Caldes i del Vallès, que ofereixen diferents solucions en els principals àmbits de la Indústria 4.0 com ara big data, robòtica col·laborativa, simulació, Internet de les coses, ciberseguretat, realitat augmentada i impressió 3D, ha detallat la Regidoria.

El programa també inclou l’actualització competencial de fabricació digital amb accions formatives i de suport tècnic adreçades a l’inici i el reciclatge de professionals en disseny 2D i 3D, la fabricació additiva i la fabricació sostractiva digital. En el marc d’aquest projecte, també es realitzen accions de formació professional i es dona suport a projectes específics de fabricació digital promoguts per empreses i treballadors autònoms, que inclouen un seguiment i suport des de la idea inicial fins al procés de fabricació.

Espai de fabricació SPMakers

SPMakers és l’espai de fabricació digital del projecte on es realitzen activitats de difusió, promoció, iniciació i suport al voltant de la fabricació digital i altres tecnologies 4.0. La dotació està instal·lada a la planta baixa de l’edifici del Centre de Recursos del Vehicle Elètric (CREVE) i compta amb equips de disseny 3D com ara impressora 3D, equips informàtics i programari lliure i equips de digitalització; de fresat digital, amb fresadora de control numèric de tres eixos de precisió; de tall làser, amb una talladora de CO2; de tall de vinil, amb plòter de vinil; escàner 3D; a més de disposar d’Ipad, Apple TV i Smart TV. Entre les activitats que s’hi desenvolupen a l’espai SPMakers es troben sessions de divulgació i demostració, accions de formació inicial en tecnologies de fabricació digital i suport a projectes d’experimentació en fabricació digital per a graus universitaris i formatius i similars.

El projecte disposa d’un equip tècnic capacitat per atendre demandes específiques provinents d’empreses, professionals, tècnics i treballadors, equips docents i entitats que vulguin conèixer les possibilitats de col·laboració en aquestes activitats d’impuls de la indústria futur 4.0.

L’espai organitza tots els dilluns portes obertes per tal de donar a conèixer el programa i les activitats que s’hi desenvolupen, per a les quals no cal inscripció prèvia. A banda, l’SPMakers està obert de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores i divendres, de 9.30 a 13.30 hores, tot i que cal demanar cita prèvia a través del web http://industria40.rieradecaldes.com.

La propera formació prevista per persones en situació de desocupació tindrà lloc els dies 2 i 3 de maig amb un taller teòric-pràctic per conèixer el sistema de funcionament d’una talladora làser de CO2. Les inscripcions es poden realitzar al web http://industria40.rieradecaldes.com.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:55