El nou Pla local de prevenció i gestió dels residus pretén el reciclatge del 60% de les escombraries l'any 2020

Divendres, 23 de febrer de 2018

Reduir la generació de residus i millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva són dos dels objectius principals del nou Pla local de prevenció i gestió dels residus municipals. El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua va aprovar ahir aquest document que preveu més d’una vintena d’accions. Els grups municipals d'ICV, PSC, C’s i la CUP van donar suport, mentre que ERC i la PCCA es van abstenir.

El document aprovat defineix tres línies estratègiques que pretenen reduir la generació de residus, promovent la seva prevenció com a eix prioritari; millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva; i fer transparent i sostenible econòmicament la gestió de residus.

La regidora de Medi Ambient, Neus Garcia, ha detallat que l’objectiu principal d’aquest Pla és crear un full de ruta que defineixi el camí a seguir en la prevenció, la reutilització i la gestió dels residus municipals durant els propers anys. Neus Garcia ha explicat que el Pla perpetuenc s’ha redactat de forma paral·lela i amb consonància al Pla de Prevenció de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC), del qual deriven tots els plans locals de la comarca.

La diagnosi realitzada ha evidenciat que la recollida selectiva està estancada i en algun cas presenta inclús una tendència negativa, especialment preocupant en el cas de la fracció orgànica, segons ha manifestat la regidora de Medi Ambient.

La diagnosi realitzada pel Pla local ha evidenciat que la prevenció de residus i el foment del reciclatge segueixen sent una acció prioritària per millorar els hàbits de la ciutadania. De fet, segons les dades recollides, la generació de residus per habitant mostra una tendència a tornar a augmentar i la recollida selectiva està estancada i en algun cas presenta inclús una tendència negativa, especialment preocupant en el cas de la fracció orgànica, segons ha manifestat la regidora de Medi Ambient. Els nivells de recollida selectiva al municipi s’han estabilitzat al voltant del 34% els darrers anys però tot i així se situen per sota de la mitjana catalana, que el 2015 era del 36,5%. Aquest percentatge de recollida selectiva està lluny encara de les directives europees (50%) i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 de la Generalitat de Catalunya (60%). En aquest sentit, Neus Garcia ha destacat que l'objectiu és arribar l'any 2020 a reciclar el 60% de les escombraries recollides al municipi.

La regidora de Medi Ambient ha detallat que la diagnosi també destaca que l’escenari econòmic indica un augment de costos significatiu associat al tractament de la fracció resta a causa de l’increment en la disposició del rebuig. En aquest paradigma, cal un canvi significatiu de tendència per tal de millorar el comportament ambiental del municipi i contenir la despesa associada a la gestió dels residus, ha conclòs.


Modificació del Pla parcial urbanístic de Can Filuà

D'altra banda, revitalitzar el barri de Can Filuà, reduir les parcel·les i ser la sortida a la gran demanda d'habitatge de lloguer que hi ha a Santa Perpètua són els objectius de l'aprovació definitiva de la modificació del Pla parcial urbanístic del sector residencial d'urbanització prioritària de Can Filuà, segons va avançar el tinent d'Alcaldia d'Urbanisme, Joan Alcántara. Aquest punt va comptar amb el vistiplau dels grups d'ICV, ERC, PSC i C's; l'abstenció de la PCCA i el vot en contra de la CUP.

La sessió plenària del mes de febrer es va iniciar amb la lectura de la declaració de la Junta de Portaveus de condemna a les agressions i actes de violència que s’han produït en els darrers dies, en forma de pintades insultants i la realització de trets amb balins d’aire comprimit contra dos habitatges que lluïen una bandera estelada. També es va fer una crida a reforçar la convivència ciutadana.



Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:55