L’Ajuntament de Santa Perpètua ha dissenyat una programació amb dues xerrades i teatre.
L’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com el Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’Ajuntament de Santa Perpètua se suma a la commemoració d’aquesta jornada i ha dissenyat una programació de diverses activitats per al 21 de juny. Els objectius per reivindicar el Dia Mundial de les Persones Refugiades són “visualitzar la jornada significant-nos en un context cultural, com a indicatiu de societat sensible, sensibilitzar a la població en referència a la situació de refugi i informar del marc legal d’estrangeria”, segons ha informat l’Ajuntament de Santa Perpètua.
Totes les activitats de la programació tindran lloc el dimarts 21 de juny al Centre Cívic El Vapor. La primera tindrà lloc a les 16.30 hores i consistirà en una xerrada informativa sota el títol Residir i treballar a Catalunya. El Centre d’Informació a Treballadors Estrangers (CITE) parlarà sobre l’arrelament social i laboral i el marc legal d’estrangeria. Seguidament, a les 19 hores, es representarà una peça teatral titulada Ningú vol marxar de casa, a càrrec de la companyia teatral Projecte Lilith que ja ha treballat anteriorment a Santa Perpètua. L’obra, que inclourà cant en directe, tractarà el fenomen migratori des dels ulls dels infants i de les persones més vulnerables i de com una persona arriba a haver de marxar dels seus orígens. Per últim, a les 19.30 hores, el periodista de TV3 Lluís Caelles explicarà les seves vivències com a corresponsal a Ucraïna.
D’altra banda, l’Ajuntament ha fet un recull de lectures vinculades al Dia Mundial de les Persones Refugiades que la ciutadania podrà consultar en aquest web. La regidora de Ciutadania de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Sandra Gómez, ha explicat que els motius més habituals pels que una persona es veu obligada a sortir del seu lloc d’origen són “els conflictes armats com el d’Ucraïna, sense oblidar Síria, Yemen i altres països; i també les persecucions per la seva orientació sexual o identitat de gènere”. Sandra Gómez ha expressat que és important commemorar aquesta jornada perquè cal reivindicar que hi ha persones que “no poden viure com ho haurien de fer i han de fugir a altres països”. Sobre la programació dissenyada per l’Ajuntament, la regidora de Ciutadania ha afirmat que “ens pot apropar a la realitat d’aquestes persones que han de fugir, no només per conflictes armats sinó d’altres també molt importants”.
El Servei de Ciutadania l’Ajuntament de Santa Perpètua ha fet aquest any un total de deu atencions relacionades amb la protecció internacional. A més, el servei ha atès a sis persones procedents d’Ucraïna i ha informat que, en aquests moments, tenen quatre més pendents.