El Ple ordinari d'octubre aprova una modificació de crèdit de 69.500 euros destinada al Pla d'inversions
El Ple ordinari del mes d'octubre va aprovar una modificació de crèdits que inclou 69.500 euros per a la contractació de diferents serveis inclosos en el pla d'inversions aprovat aquest any per l'Ajuntament de Santa Perpètua.
El regidor de Serveis Econòmics, Adelino Macías, va destacar que una de les contractacions era la la direcció tècnica referent a les obres de millora de magatzem i càmeres frigorífiques del Mercat Municipal. Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de l'equip de Govern format per SPEC i ERC, el vot contrari del PSC i l'abstenció de PP, VOX i CS. Un altre punt aprovat va ser la creació del lloc de treball de director/a del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) amb els vots favorables de l'equip de govern i l'abstenció dels grups municipals de l'oposició.
El punt que més debat va generar va ser una modificació de dedicacions entre dos regidors del grup municipal d'ERC, Sergi Garcia i Albert Bonàs. Garcia passa de tenir dedicació al 100% a tenir-la al 75% i Albert Bonàs deixa de tenir dedicació del 75% i ara en té al 100%. La portaveu d'ERC, Laura Oliver, va argumentar que es tracta d'una "reorganització interna i d'eficiència".
La regidora del PSC, Olga Valenzuela, va voler fer una comparativa i va explicar que el mandat passat, quan SPEC i PSC formaven Equip de Govern les regidories que ara es reparteixen tres regidors d'ERC les portava "un sol regidor amb una retribució de 43.000 euros a l'any" i que ara "li suposa a les arques municipals 112.000 euros".
El regidor de CS, Kevin Romero, va demanar "justificació real" d'aquest canvi ja que va afirmar no implica canvi de funcions sinó només de sou.
L'alcaldessa, Isabel Garcia, va recordar que cada mandat és diferent i que l'equip de govern s'organitza d'una manera o altra i "això no vol dir que l'organització inicial no pugui patir reajustaments". La modificació de dedicacions de càrrecs electes va ser aprovada amb els vots a favor d'SPEC, ERC i VOX i el vot en contra de PSC, PP i CS.
Mocions contra l'explotació sexual i en defensa dels drets de les persones amb acondroplàsia
El Ple a aprovar una moció sobre el Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones. El tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual representa una de les expressions més cruels de la desigualtat de gènere i de la mercantilització dels cossos de dones i nenes. El text assenyala que "aquesta realitat no és només una violació dels seus drets fonamentals, sinó també una amenaça directa a la seva dignitat, llibertat i integritat, que ens interpel·la a tots i a totes com a societat". Segons l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), el 96% de les víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual són dones i nenes, sent moltes d'elles menors de 18 anys. A Catalunya hi ha 34.759 dones en situació de prostitució, segons un estudi del Ministeri d'Igualtat.
L'Ajuntament de Santa Perpètua reafirma el seu compromís contra l’explotació sexual i el tràfic de les dones, entenent que l’explotació i la tracta són pràctiques incompatibles amb la llibertat i la igualtat de les dones, i insisteix en continuar avançant per a l’eradicació de totes les formes de violència contra les dones.
El Consistori exigeix el compromís en la lluita contra qualsevol forma de violència contra les dones a tots els grups polítics que configuren l'Ajuntament de Santa Perpètua.
A més inclou una demanda a l'Ajuntament per reforçar la cooperació internacional ja que es tracta d'un delicte transnacional. Al Govern d’Espanya es sol·licita avançar ràpidament amb l'Avantprojecte de Llei orgànica Integral contra el Tràfic i l'explotació d'éssers humans, que aborda també l'àmbit de la prevenció i sensibilització, així com l'adequada identificació i assistència a les víctimes. I al Parlament Europeu i la Comissió Europea, a ampliar la Directiva 2011/36/UE relativa a la prevenció i lluita contra la tracta d’éssers humans i de protecció de las víctimes.
El regidor de VOX, Santiago Delgado, va justificar la seva abstenció dient que l'Ajuntament no té capacitat legislativa i que "VOX està en contra de l'explotació infantil".
El Ple també va aprovar amb l'abstenció única de VOX una moció en defensa als drets de les persones que pateixen Acondroplàsia i altres displàsies esquelètiques amb nanisme. El text recorda que a Espanya encara hi ha espectacles que denigren i humilien la dignitat i els drets fonamentals de les persones amb nanisme i, per tant, de les persones amb discapacitat. L'Ajuntament es compromet a no programar ni contractar espectacles a dependències de titularitat local de gestió pròpia, ni autoritzar-les a tercers, que denigrin i humiliïn les persones amb nanisme i d'aquesta manera, es preservi el dret a la no discriminació i es faci complir amb el mandat del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides dirigit a Espanya. El compromís també és si es dona el cas de saber d'algun d'aquests espectacles posar-los en coneixement dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, del Ministeri Fiscal i de les Autoritats administratives competents. També s'insta al desplegament de plans i estratègies de formació i inserció laboral perquè aquelles persones amb nanisme que treballen en espectacles i activitats denigrants puguin accedir a una feina digna i decent.
La regidora de Salut, Sandra Gómez, va llegir la moció i va fer seves les paraules de l'associació de familiars i afectats per patologies de creixement "l'acondroplàsia condiciona el creixement, però els teus prejudicis també". L'alcaldessa, Isabel Garcia, va assenyalar que a Santa Perpètua hi ha persones afectades per aquestes malalties.