Vés al contingut (premeu Retorn)

Les taxes i impostos del 2017 mantenen la contenció de la pressió fiscal sobre la ciutadania i introdueixen bonificacions socials i mediambientals

per Comunicació darrera modificació 14/11/2016 10:10

Les ordenances municipals de 2017 mantenen la línia de contenció de la pressió fiscal sobre la ciutadania dels darrers exercicis i el compromís de l’equip de govern d’eliminar els increments abusius o injustificats, segons va exposar l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, durant la sessió plenària del mes d'octubre, celebrada aquest dimarts 25. La primera edil va argumentar que “amb aquestes ordenances s’asseguren els serveis municipals de qualitat que es venen donant a la població”.

Després de tres anys de bonificació en la quota de l’IBI per a habitatges amb increment del 0%, l’Ajuntament es veu obligat a aplicar aquest impost sense bonificació. Per això, segons va explicar el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Organització i Economia, Albert Ortiz, s’han fet simulacions fins comprovar que rebaixar el tipus impositiu del 0,52 al 0,49 serà el que suposarà menor impacte a la ciutadania. Ortiz va comentar que el 20% dels habitatges tindran un rebut menor que al 2016 i un 80% patiran un petit augment.

Pel que fa a la taxa per la gestió de residus municipals, Ortiz va explicar que no patirà increments. En aquest sentit, l'alcaldessa va indicar que, malgrat l'increment anunciat per la Generalitat del cànon per aportacions a l'abocador, el Consistori no repercutirà aquest augment del cost del servei a la ciutadania. Isabel Garcia va reconèixer que amb la taxa de residus no es cobreix ni el 30% del cost del servei i va manifestar que tot i tenir la taxa més baixa de la comarca, estem a la cua de la recollida selectiva. La primera edil va anunciar que cal obrir un debat polític i social sobre el model de recollida selectiva de residus al municipi.

Les ordenances municipals 2017 inclouen noves bonificacions en diferents aspectes socials, mediambientals i de generació d’ocupació. L’impost sobre vehicles de tracció mecànica afegeix bonificacions de fins al 75% per als vehicles elèctrics i híbrids endollats i del 50% per als vehicles amb emissions ECO. En canvi, s’elimina la bonificació per a vehicles de més de 25 anys perquè són més contaminants. En la línia municipal d’aposta pel vehicle elèctric, l’Ajuntament inclou una bonificació del 95% de la quota de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per a la instal·lació d’infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics en zones d’estacionament amb accés al públic. També es bonificarà el 95% de l’ICIO en edificis destinats al servei públic i als que es dediquin a habitatges de protecció oficial.

Pel que fa a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) es bonificarà un 50% durant tres anys a les noves empreses; un 15% per la utilització d’energies renovables i s’afegeix una bonificació de fins al 30% per la creació d’ocupació. Les ordenances municipals es van aprovar amb els vots favorables d’ICV, PSC i ERC-MES, l’abstenció de C’s i la CUP i el vot en contra de la PCCA.

D’altra banda, el Ple va aprovar una modificació de crèdits de 49.940 euros, el compte general de 2015 i va declarar d’especial interès les obres de construcció de l’escala d’emergència a l’Escola Santa Perpètua. Els treballs els executarà la Generalitat que és qui ha demanat aquesta declaració que serveix per estar exempta del pagament de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

La Corporació també va aprovar una proposició sobre l’estudi informatiu de la B-40, Quart Cinturó, en el tram Terrassa - Granollers. L’Ajuntament insta a la Generalitat que aturi la licitació de l’estudi i reclami a l’Estat la competència plena sobre aquesta infraestructura de mobilitat. També demana a la Generalitat que compti amb l’Ajuntament i convidi a la Campanya contra el Quart Cinturó en el procés de redacció específic del Pla de mobilitat del Vallès. La proposició va ser aprovada per ICV, ERC-MES, CUP i PCCA i el vot en contra de PSC i C’s.