Vuit equips participen aquest dissabte 4 de juny a la tercera edició del Campionat ElectroCat

Dijous, 2 de juny de 2016 a les 00:00

Un total de vuit equips participaran a la tercera edició del Campionat ElectroCat, que se celebrarà aquest dissabte 4 de juny al circuit de seguretat de l’empresa Honda de Santa Perpètua de Mogoda. La prova comptarà amb la participació del Centre d’Estudis Roca i Monlau Centre de Formació de Barcelona, el Centre Tècnic Vallès de les Franqueses, l’Escola Tècnica de Girona, l’Institut Palau Ausit de Ripollet, l’Institut Pere Martell de Tarragona, l’Institut Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat i el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE) de Santa Perpètua, com a representant de l’organització. Els centres es van seleccionar pel seu bon nivell pedagògic a final de l’any passat, segons ha informat la Regidoria de Desenvolupament Local. 

L’ElectroCat està organitzat per l’Ajuntament de Santa Perpètua en el marc de l’Associació de Municipis de l’Eix de la riera de Caldes (AMERC) i compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Gremi de Reparació d’Automòbils de Sabadell i Comarca, la Fundació RACC, el Gremi del Motor de Barcelona i Província i les empreses Montesa-Honda, Mavilor Motors, Tempel Group, Bdtrans i Luchana Transports.

L’ElectroCat és una competició adreçada als centres de formació professional de Catalunya amb cicles formatius de grau superior de la família professional de transport i manteniment de vehicles. L’alumnat ha de dissenyar i construir un vehicle elèctric sobre una base motriu comuna que els dóna l’organització: motor, variador i bateries. La competició constarà d’una sèrie de proves d’avaluació tècnica i una cursa, en la qual guanyarà el vehicle que realitzi més voltes al circuit fent, com a mínim, una parada per fer un canvi de bateries.

“L’objectiu del Campionat es concreta a potenciar el treball en equip de l’alumnat i fonamentar l’activitat experimental i creativa com a element pedagògic per al coneixement tècnic dels vehicles elèctrics”, ha detallat Desenvolupament Local. “Pretén ser una plataforma per a la capacitació i promoció de tècnics especialitzats en vehicles de tracció elèctrica que donin cobertura a les necessitats sorgides d’un nou model de mobilitat, basat en els vehicles de tracció elèctrica”, ha afegit.

Els vuit equips que participen en aquest Campionat van tenir l’oportunitat de realitzar els entrenaments el 6 de maig en el circuit d’Honda amb l’objectiu de testar el rendiment dels prototips de vehicles elèctrics lleugers i subsanar les possibles deficiències de cara a la competició del 4 de juny.

L’edició d’ElectroCat d’aquest any també inclou la xerrada Innovar és del camí. De la idea a l'acció, amb Pau Garcia-Milà, jove emprenedor que l’any 2014 va realitzar el trajecte entre Barcelona i Finisterre de 1.249 quilòmetres en un cotxe 100% elèctric sense utilitzar ni un litre de benzina, una idea que va sorgir del programa televisiu d’Andreu Buenafuente En el aire per trencar amb el tòpic que un vehicle elèctric només és útil quan vius a prop del lloc de la feina. Pau Garcia és autor de quatre llibres sobre esperit emprenedor, generació d’idees i comunicació.

L’ElectroCat es va celebrar per primera vegada l’any 2014 amb la participació de cinc equips. Un any abans es posava en marxa el CREVE (Centre de Recursos del Vehicle Elèctric) al municipi, un espai pioner a Catalunya, amb un equipament dissenyat per a la formació en les tecnologies relacionades amb els vehicles elèctrics lleugers - bicicletes i motocicletes- i en l’impuls de l’ofici de mecànic de vehicle elèctric.

Vehicle elèctric i mobilitat sostenible

El projecte Vehicle elèctric i mobilitat sostenible a la riera de Caldes esdevé un referent a Catalunya en aquest àmbit i, després d’experiències ja consolidades com el Campionat ElectroCat i la formació que es duu a terme al Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE), està treballant en dos nous programes. Un és el projecte 5.000 km electric experiences, una prova pilot en mobilitat elèctrica que oferirà la possibilitat que ciutadania i empreses puguin provar un vehicle elèctric monitoritzat durant uns dies. També en col·laboració amb la Fundació RACC i en el marc del projecte europeu Incentives for cleaner vehicles in urban Europe, s’assessora gratuïtament les empreses interessades a canviar la seva flota de vehicles.

Segons la Regidoria de Desenvolupament Local, el projecte municipal esdevé “una palanca de canvi que ha de permetre millorar la qualitat de l’aire i la mobilitat i l’eficiència energètica, promoure la innovació empresarial i generar noves oportunitats per a l’ocupació i la formació”.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:46