L'Escola Tècnica de Girona guanya la segona edició del campionat escolar ElectroCat

Dilluns, 29 de juny de 2015 a les 00:00

L'equip de l'Escola Tècnica de Girona es va proclamar vencedor de la segona edició del Campionat ElectroCat, que es va celebrar dissabte 27 de juny al matí a l'Institut de Seguretat d'Honda. L'ElectroCat és un campionat de vehicles elèctrics creats per alumnat de cicles formatius d'automoció i pel CREVE de Santa Perpètua. Una cursa per tandes de 20 minuts amb canvi de bateries al 'pit lane', un eslàlom i la superació rampes i desnivells han estat les proves de l'ElectroCat. El jurat ha valorat la feina tècnica prèvia i la compenetració de l’equip, a més del disseny, les prestacions i les característiques del quadricicle, construït sobre una base motriu comuna: motor, variador i bateries.

Van completar el podi de l'ElectroCat, l'equip del Centre d'Activitats Professionals del Vallès de les Franqueses, en segona posició; i l'Institut Palau Ausit, de Ripollet, guanyadors de la primera edició de l'ElectroCat, en tercera. L'equip del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE) de Santa Perpètua va obtenir la quarta plaça, mentre que el Centre d'Estudis Monlau i el Centre d'Estudis Roca, ambdós de Barcelona, van ser cinquens i sisens, respectivament. Inicialment estava prevista la participació de vuit equips, però finalment divendres es van retirar dues escoles, CEIR-ARCO Villarroel de Barcelona i l'INS Pere Martell de Tarragona, per problemes tècnics als seus vehicles.

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda organitza aquest campionat escolar conjuntament amb les poblacions de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) i compta amb la col·laboració de les empreses Honda, Mavilor i Tempel Group, Bdtrans i Luchana Transports. La direcció tècnica de l'ElectroCat és a càrrec del Gremi de Tallers de Reparació d'Automòbils de Sabadell i Província de Barcelona.

L'equip guanyador s'ha endut el motor, el variador i la bateria del vehicle. A més, tots els participants han rebut un trofeu que representa el logotip del certamen en ceràmica, obra de l'artista perpetuenca Montserrat Riera. A l'acte de lliurament de premis, han participat l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia; l'alcalde de Polinyà, Javier Silva; el regidor de Desenvolupament Local perpetuenc, Joan Alcántara; el president del Gremi de Tallers i Reparació d'Automòbils de Sabadell i Comarca, José Manuel López; el president de l'associació Volt-tour, Patrick Renau; i el representant de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), Joan Josep Escobar.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha titllat el certamen d'"espectacular" i ha manifestat que "si l'any passat va ser el primer i ens ho vam prendre amb moltíssima il·lusió i va ser de molta qualitat i nivell, penso que enguany s'ha fet un pas més en qualitat i els vehicles s'han perfeccionat molt tant a nivell estètic com tècnic". Isabel Garcia ha detallat que aquest certamen “innovador i pioner a Catalunya” es consolida i que mentre l'any passat hi van participar cinc equips, aquest han estat vuit, malgrat que finalment dos es van haver de retirar a última hora. L'alcaldessa també ha agraït la implicació dels centres i de les empreses col·laboradors i ha destacat l'aposta municipal pel impulsar i fomentar el sector del vehicle elèctric.

El professor de l'equip de l'Escola Tècnica de Girona Albert Casadesus s'ha mostrat molt satisfet pel triomf del seu equip i ha volgut agrair a l'organització l'oportunitat d'haver pogut participar al Campionat, i a l'alumnat i la direcció del centre la feina i el suport rebut. Casadesus ha explicat que enguany ha estat el primer que l'Escola s'ha implicat en el projecte del vehicle elèctric i ha detallat que l'alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Automoció ha estat l'encarregat de crear el vehicle amb el qual han guanyat la competició. “L'alumnat de primer s'ha encarregat de la part elèctrica, i els de segon, s'han dedicat més a la part estructural, de transmissió, direcció, frenada, etc.”, ha manifestat Casadesus. El professor també ha explicat que la sessió d'entrenaments que va tenir lloc el 22 de maig va servir per “veure quins factors eren els que calia millorar i a partir d'aquí hem aprofitat aquest mes per fer les reparacions oportunes i al final hem aconseguit trobar aquell punt que ens faltava i sortosament hem aconseguit guanyar”

Per la seva part, el pilot del vehicle creat per l'equip del CREVE de Santa Perpetua, Alejandro Cifuentes, ha valorat molt positivament tant l'experiència com el treball realitzat per l'equip local, que ha quedat en quarta posició. Cifuentes ha assenyalat que “després de tant de temps treballant en el vehicle, ha estat un orgull conduir-lo”. El pilot ha detallat que el vehicle va patir un problema amb la cadena durant la cursa i que ha estat una llàstima perquè si no haguéssim estat al podi segur”. Cifuentes també ha destacat que els entrenaments del mes de maig “ens van servir per millorar els petits problemes que teníem i avui s'ha demostrat que teníem un cotxe potent”.

A més del Campionat, l'ElectroCat 2015 va comptar amb la presència del pilot i esportista Albert Bosch que va oferir la conferència El Dakar, sense benzina, i va explicar com havia estat l'experiència d'haver estat enguany el primer corredor d'aquest ral·li en participar amb un vehicle 100% elèctric, amb l'equip #AccionaDakar. Malgrat no haver aconseguit completar la prova, Bosch va explicar que es va demostrar que era possible competir amb un vehicle elèctric i va manifestar que va ser un pas molt important en la transformació cap a la sostenibilitat en el món del motor.

En el marc de l'activitat, l'Ajuntament també va organitzar sortides des del parc Central en vehicles elèctrics. Un total de 50 persones es van desplaçar a les instal·lacions d'Honda en tricicles, segways i bicicletes elèctriques. 

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:29