Vés al contingut (premeu Retorn)

El programa d’eficiència energètica actuarà a les llars de famílies vulnerables i donarà ocupació

per Comunicació darrera modificació 05/04/2016 11:30
Catorze persones en situació d’atur han iniciat la formació en aquesta matèria i en jardineria

Un total de catorze persones han iniciat la formació integrada en jardineria i eficiència energètica, organitzada per l’Ajuntament de Santa Perpètua i emmarcada en el programa Treball als barris del Servei d’Ocupació de Catalunya. Les accions combinen formació i ocupació, de manera que onze de les persones participants inicialment seran posteriorment contractades pel Consistori per un període de sis mesos per dur a la pràctica els coneixements adquirits. Mentre el programa de jardineria arriba a la seva tercera edició i es destinarà a actuacions a la via pública, l’acció d’eficiència energètica és un nou projecte, que es desenvoluparà a les llars de persones en situació de vulnerabilitat del nostre municipi.

Sis persones han iniciat la formació integrada en el marc del programa d’eficiència energètica, de les quals cinc seran contractades en una segona fase. El projecte té per objectiu “millorar els factors que incideixen en les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica del nostre municipi”, segons ha explicat la Regidoria de Desenvolupament Local, alhora que es dóna formació i ocupació a veïnat en situació d’atur al municipi.

L’acció pretén crear un nou model de lluita contra la pobresa energètica i cercar la qualificació de les persones en atur amb nous perfils professionals. “Actualment, la pobresa energètica es manifesta de forma diferent com ara la impossibilitat de fer front als pagaments de les factures energètiques, dificultats per mantenir una temperatura de confort a l’habitatge i/o desviació de recursos econòmics bàsics”, ha assenyalat la Regidoria.

L’acció formarà sis persones del barri de Can Folguera amb perfils professionals de lampisteria, peó d’obra i informador/a, “en temes com la identificació de despeses necessàries i innecessàries per reduir costos, entendre les factures energètiques, identificar mesures d’estalvi en la contractació d’energia elèctrica, informació sobre ajuts i actuacions dels consumidors així com petits tractaments correctius que millorin les condicions de l’habitatge”, ha explicat Desenvolupament Local. Un cop finalitzada la formació, les cinc persones seran contractades per un període de sis mesos, termini durant el qual oferiran suport a les famílies vulnerables del municipi, en coordinació amb el Departament Municipal de Serveis Socials. Amb aquest projecte, l’Ajun­tament amb d’altres consistoris com Rubí, Sabadell i El Prat de Llobregat, forma part d’una prova pilot per impulsar un estalvi energètic així com una major equitat social, segons ha explicat la Regidoria.

Pel que fa al programa de jardineria, un total de vuit persones residents al barri de Can Folguera han iniciat la formació, sis de les quals seran contractades en una segona fase de l’acció. Els participants es troben en situació de desocupació. L’acció té un doble objectiu, segons ha explicat la Regidoria de Desenvolupament Local, que és “per una banda, consolidar i millorar competencialment un perfil professional que pot tenir continuïtat com a oportunitat d’ocupació i, per l’altra, la millora paisatgística en la qualitat de Can Folguera”. En aquest sentit, els participants contribuiran a la millora dels espais oberts, dels paisatges aquàtics del parc Central i de la zona de la riera de Caldes al seu pas pel barri. Desenvolupament Local ha explicat que aquesta actuació es duu a terme per tercer cop al nostre municipi perquè “el sector de paisatgisme i jardineria es considera una activitat en alça tant al sector públic com al privat”.
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) va concedir al novembre una subvenció de 337.963,83 euros a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda en el marc del programa Treball als barris per a projectes d’inserció sociolaboral, formació i ocupació per desenvolupar l’any 2016. L’ajut també ha permès una nova edició dels dispositius Engega’t i Dones Competents, en marxa des del mes de gener, i la contractació d’una tècnica municipal per donar suport a l’execució de les accions atorgades.

El programa Treball als barris s’adreça als municipis que disposen de Llei de barris com és el cas de Santa Perpètua amb el Pla de Can Folguera. L’Ajuntament ha rebut anualment aquesta subvenció del SOC des de l’any 2008. Als darrers exercicis, l’import de la subvenció ha anat en augment, degut als bons resultats obtinguts. Mentre que el 2013, l’ajut es va situar en 311.624 euros i el 2014 en 316.341, a la darrera convocatòria d’enguany s’han concedit 337.963 euros.