Vés al contingut (premeu Retorn)

L’àmbit de la riera de Caldes ha originat 482 sol·licituds de patents la darrera dècada

per Comunicació darrera modificació 11/11/2015 13:02

L’àmbit territorial de la riera de Caldes ha originat 482 sol·licituds de patents i models d’utilitat a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques en la darrera dècada. Aquesta informació s’ha obtingut a través del portal Invenes, que proveeix dades sobre patents i models d’utilitat espanyols, així com de dissenys industrials des de 1929, segons ha informat la Regidoria de Desenvolupament Local en un comunicat. Entre 2005 i 2015, les empreses i inventors domiciliats a la riera de Caldes han registrat 233 sol·licituds de patents i 249 de models d’utilitat. Cal tenir en compte que, dins d’aquest registre, no es recullen les peticions de patents europees i internacionals que s’han tramitat a través d’altres organismes oficials com l’Oficina Europea de Patents (OEP) o l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI). Així mateix, no tots els anys han estat igualment prolífics. La mitjana del període és d’unes 48 sol·licituds per any. Essent el 2007, just abans de l’inici de la crisi, quan es va registrar el valor màxim de peticions (amb un total de 65 sol·licituds).

Una de cada quatre sol·licituds presentades pertanyen a dues empreses del mateix grup empresarial, Jané i Play. Aquesta multinacional, especialitzada en el disseny, fabricació i distribució de cotxets i cadiretes per nadons, ha presentat més d’un centenar de sol·licituds de patents i models d’utilitat a través de l’OEPM entre 2005 i 2015. En el segon lloc del rànquing de sol·licitants del territori, s’hi identifiquen altres companyies d’abast internacional, com Metalast (del grup Fluidra) i Lékué (fabricant d’estris de cuina). Pel que fa exclusivament a les patents nacionals, dins dels principals sol·licitants, a part de l’empresa Play, hi ha les companyies Volpak i Mespack. Ambdues empreses formen part del sector del packaging. Per municipis, Palau-solità i Plegamans és la població capdavantera en ràtio d’invents per població. En aquest municipi s’hi ubica la seu empresarial del grup Jané, però la seva posició privilegiada no només prové d’aquesta companyia, ja que el municipi registra fins a 32 sol·licitants diferents.

La riera de Caldes té una ràtio força més elevada que el conjunt de Catalunya. El 2014, a l’àmbit de la riera es van produir 139,4 peticions de models d’utilitat per cada milió d’habitants, mentre que a Catalunya la xifra fou de 84,2 i a l’Estat Espanyol, de 57,5.