Ajuntament i entitats crearan un protocol contra les agressions sexistes als espais d'oci i festius

Divendres, 24 de febrer de 2017 a les 00:00

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha acordat la creació d'un protocol contra les agressions sexistes als espais d'oci i festius de Santa Perpètua. La redacció d'aquest document ha estat a petició de partits polítics, entitats i la Santa Mogoda. Tots els grups municipals van votar per unanimitat la proposició mitjançant la qual l'Ajuntament es compromet a elaborar-lo “de forma participativa, implicant totes les entitats, col·lectius i professionals de l'àmbit de prevenció i lluita contra les violències masclistes i que es comenci a executar a la Festa Major d'Estiu 2017”.

Per tal de dur a terme la redacció i posteriorment assegurar-ne la seva execució es crearà una comissió oberta amb representants de diferents entitats, col·lectius, partits polítics, les regidories d'Igualtat i Cultura, i persones a títol individual. La proposició també pren el compromís d'incorporar la perspectiva de gènere en l'organització i programació d'actes i festes i d'incloure en el protocol formació interna per a l'administració púbica, entitats i agents implicats, campanyes de difusió, eines de prevenció i denúncia de les agressions i eines d'acompanyament de les persones agredides.

Aquesta proposició es va aprovar per unanimitat a la sessió plenària ordinària del mes de febrer celebrada ahir dijous 23 de febrer, que es va iniciar amb un minut de silenci en record de la veïna assassinada per la seva exparella i amb la lectura del manifest aprovat per la Junta de Portaveus de rebuig i condemna de la violència de gènere. L'alcaldessa també va agrair públicament la gran quantitat de missatges de suport d'institucions, partits polítics, sindicats, entitats i ciutadania que havia rebut l'Ajuntament durant les darreres hores.

EL Ple de la Corporació del febrer també va aprovar de manera unànime una altra proposició relativa al 8 de març, dia de les dones, en la qual s'insta a l'Estat i a la Generalitat a recuperar el pressupost per a les polítiques de dones i a “incrementar-ne anualment les dotacions per fer front als efectes negatius que la regressió i el desmantellament de les polítiques d’igualtat han produït sobre les dones”. La Corporació també es compromet a impulsar polítiques dirigides als homes per fomentar la igualtat i les noves masculinitats i a “defensar les polítiques d’igualtat des d’una perspectiva de drets de les dones que actuen prioritàriament sobre els factors de discriminació i de combat del masclisme i les seves violències”.

La Corporació de Santa Perpètua també va aprovar per unanimitat una proposició que insta a les companyies elèctriques a què realitzin un pla d’inversions per a la retirada de pals. L'Ajuntament recorda que "existeixen en molts carrers de la nostra ciutat, que las fan intransitables i que no compleixen amb la llei d’accessibilitat". A més destaca que fa mes de 10 anys que les companyies no inverteixen en la retirada d’aquests pals que ocupen la via pública de manera indiscriminada. La proposició també exigeix el compliment del protocol de pobresa energètica i a les companyies subministradores a que signin de manera immediata el conveni elaborat per les institucions locals i la Generalitat per evitar els talls de subministrament i l’assumpció per part de les companyies del 50% dels costos derivats. També instar a les companyies elèctriques al sanejament i modernització de les instal·lacions elèctriques a la nostra ciutat, contribuint així a la millora de la qualitat del servei. Per últim la Corporació proposa introduir clàusules en els plecs dels contractes de subministrament municipal perquè es tingui en compte l’energia renovable, així com, els tipus de taxes i impostos per l’ús del domini públic que fan les companyies.

També per unanimitat el Ple va exigir el final de les altes mediques injustificades i reivindica el dret de les persones a emmalaltir amb dignitat. La proposició s'ha aprovat després de la presentació al municipi el passat mes de gener de la Plataforma d'afectats de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (PAICAM).

L'Ajuntament també s'ha adherit al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum. L'acord va comptar amb el vot favorable d'ICV, ERC-MES, la CUP i PCCA, mentre que el PSC i Ciutadans es van pronunciar en contra. Aquest pacte agrupa partits, entitats i institucions i neix amb la voluntat de celebrar a Catalunya un referèndum sobre quin ha de ser el vincle entre Catalunya i Espanya, i de fer-lo de manera acordada amb l’Estat espanyol.

Per últim, el Ple va donar suport al manifest Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia i la marxa pagesa que es va celebrar a finals de gener. Aquest punt va comptar amb el vist-i-plau de tots els grups municipals a excepció d'ERC que es va abstenir.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:47