Vés al contingut (premeu Retorn)

"Una societat no és completa si no reconeix l'altra meitat en totes les esferes de la vida"

per Comunicació darrera modificació 08/05/2017 13:04
L'esportista perpetuenca i estudiant a l'Escola de Bombers Montserrat Martínez va llegir el manifest del 8 de març

"Una societat no és completa si no reconeix ni reparteix la riquesa, simbòlica i material, amb l’altra meitat, en totes les esferes de la vida". Així finalitzava el manifest del Dia Internacional de la Dona que, ahir 8 de març, va llegir a la plaça de la Vila l'esportista perpetuenca i estudiant a l'Escola de Bombers, Montserrat Martínez, davant d'unes 150 persones. Va ser una celebració "plena de simbologia, de reivindicació i d'història", com va recordar l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, en el seu parlament.

L'acte va començar amb la coreografia dissenyada exclusivament per a aquest 8 de març de la Companyia de Dansa de Santa Perpètua que es va anomenar 'Vives' i que simbolitzava la dona des de la perspectiva més femenina però també que irradia força i coratge. En el manifest, es destacava que, segons un estudi recentment presentat per la Generalitat, "les dones del nostre país cobren un 26% menys que els homes; ocupen la majoria dels contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar. De fet, un estudi recent de la Cambra de Comerç de Barcelona conclou que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura". El manifest insistia que cal encara fer un pas endavant perquè les polítiques de les dones adquireixin la centralitat necessària i "cal que els pressupostos públics de les administracions reforcin la seva aposta i inversió en les polítiques d’igualtat de gènere i implementin el desplegament de les Lleis d’igualtat i violència masclista".

La perpetuenca, que serà la primera bombera de la ciutat, va manifestar estar afalagada per l'oferta de llegir el manifest del 8 de març i va comentar que espera que les sis dones que són ara en la seva promoció a l'Escola de Bombers vagin en augment.

Per la seva part, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va subratllar que treballadors i treballadores de l'Ajuntament havien participat al matí del 8 de març en una aturada simbòlica de mitja hora seguint la convocatòria que entitats feministes van fer arreu del món. Garcia va reclamar que es posin les mesures legals i policials necessàries perquè no es pot acceptar que "el 50% de la societat, les dones, siguem víctimes de tantes desigualtats en ple segle XXI" en record també a la perpetuenca assassinada fa unes dies per la seva exparella. Isabel Garcia va desitjar que arribi el moment en el qual no calgui celebrar el 8 de març i va subratllar que cal continuar lluitant pel dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos "per una societat de persones lliures i iguals, diferents però amb els mateixos drets".

L'acte institucional del 8 de març va finalitzar amb un petit concert de Paula Domínguez, directora de Mogoda Gospel, que va oferir cançons de diferents estils compostes o interpretades per dones.