Vés al contingut (premeu Retorn)

Salut Pública i Comerç programen una xerrada sobre el gluten

per Ana Ruiz darrera modificació 02/05/2017 09:19

Les regidories de Salut Pública i Comerç de l’Ajuntament de Santa Perpètua i l’Associació de Celíacs de Catalunya organitzaran un seguit d’accions per millorar les condicions de vida de les persones celíaques. La primera activitat s’ha programat el 30 de març a partir de les 17.30 hores al Centre Cívic El Vapor. La responsable del Departament Tècnic de l’Associació Celíacs de Catalunya, Elisenda Vilchez, oferirà la xerrada Viure sense gluten: moda o necessitat? L’activitat pretén explicar l’augment del consum de productes sense gluten entre persones sense cap patologia, els falsos mites sobre el gluten o els riscos que comporta aquesta dieta en persones que no la necessiten. Salut Pública informa que el dia 30 també s’iniciarà la formació dels tècnics municipals en qüestions sobre malaltia celíaca i prevenció.


La malaltia celíaca (MC) és una malaltia amb inflamació crònica de l’intestí de mecanisme immunitari, desencadenada pel consum de gluten en persones predisposades genèticament. A Europa n’està afectat l’1 % de la població, és a dir que és la malaltia digestiva d’origen genètic més freqüent. Es calcula que a Catalunya hi ha 75.000 persones celíaques, de les quals només una de cada 10 estan diagnosticades, segons informa la Regidoria de Salut.


La xifra d’afectats està augmentant de manera proporcional perquè d’una banda hi ha una major sensibilització de l’estament sanitari i una major accessibilitat a les proves de detecció; i de l’altra, hi ha una major divulgació i coneixement de la malaltia per part dels ciutadans.


El Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat l’any passat una proposició per a l’adopció de mesures per a millorar la qualitat de vida de les persones celíaques i es va comprometre a promoure i difondre la informació necessària per a unes bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària i a col·laborar amb l’Associació de Celíacs de Catalunya en la realització de campanyes d’informació.