Vés al contingut (premeu Retorn)

L'Ajuntament aprova el pressupost 2018 que ascendeix a 32,5 milions d'euros

per Comunicació darrera modificació 06/02/2018 08:46
L'alcaldessa va assegurar que és "el millor pressupost possible per fer front a les necessitats de la ciutadania al 2018"

El pressupost ordinari de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda per a aquest any 2018 és de 32,5 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un 4% d'increment respecte el de 2017. El pressupost va ser aprovat dimecres 31 de gener amb els vots favorables de l’equip de govern format per ICV i PSC, l’abstenció de la CUP i el vot en contra d’ERC-MES, C’s i PCCA.

El tinent d’alcaldia d'Organització i Economia, Albert Ortiz, va afirmar que és un pressupost "continuista de la política econòmica que hem vingut desenvolupant en els darrers anys i que tants bons fruits ens està donant", tot i que va subratllar que "s’incorporen noves propostes a més de consolidar totes les polítiques socials, de promoció econòmica i d’atenció a les persones". Ortiz va detallar que entre aquestes propostes hi ha l’Escola Municipal de les Arts i el projecte museístic del Vapor.

L’alcaldessa, Isabel Garcia, va assegurar que "aquest és el millor pressupost possible per fer front a les necessitats de la ciutadania al 2018" i va insistir que es tracta d'un pressupost de contenció de la despesa i de continuïtat de les polítiques per assolir els tres grans objectius de l'equip de govern d'aquest mandat: atenció a les persones; polítiques de desenvolupament local i foment de l'ocupació; i optimització dels recursos públics municipals i millora de la governança. “Estem treballant de valent per acomplir els objectius de mandat que es el nostre compromís com a govern i això ens encoratja a seguir mantenint una política pressupostària i econòmica possibilista, rigorosa i prudent”, va manifestar l'alcaldessa.

En el capítol d’ingressos, el tinent d’alcaldia d’Economia va subratllar la previsió d’ingrés que es fa de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) és de 600 mil euros més que al 2017 i l'augment de la previsió de l'Impost sobre construccions (ICIO) “ja que tot indica que a part d’una certa recuperació en línies generals, hi ha actuacions concretes previstes que ens permet ser una mica optimistes en aquest aspecte”. Ortiz també va destacar un augment de la Participació en els Impostos de l'Estat.

Pel que fa a les despeses, Ortiz va asseverar que la contenció és la línia més destacada. El capítol de personal és el que té un major percentatge del pressupost amb un 47% que contempla l’augment màxim previst per aquest any de l’1,5% en els salaris dels treballadors de l’administració pública.

El tinent d’alcalde va destacar que gairebé un 29% del pressupost està destinat als serveis directes a les persones, 470.000 euros més que l’exercici anterior, va manifestar, “fent èmfasi en les polítiques socials i d'educació”. Ortiz va detallar programes i serveis destinats a la infància i l'adolescència, als joves i la gent gran, la dinamització de la ciutat, el suport al comerç local i “les activitats i equipaments cívics, culturals i esportius han de seguir demostrant que Santa Perpètua és un municipi dinàmic i viu i que pràcticament cada setmana té activitat que aplega centenars de persones”.

Pel que fa al pressupost de l'empresa municipal Mogoda Serveis SAM serà de 4,3 milions d'euros. El tinent d'alcalde va destacar que suposa un increment de 877.900 euros respecte a 2017, “corresponents al import necessari per tal de dur a terme la recollida de les fraccions de residus.

Per la seva part, el Consistori ha dotat el Consorci Urbanístic de Can Filuà amb 13.000 euros, “un pressupost inicial de mínims ja que malauradament a dia d'avui l'activitat d'aquest consorci és mínima, tant de bo durant 2018 aquesta activitat s’incrementi”, va manifestar Albert Ortiz.

 

El Ple de l'Ajuntament també va aprovar ahir l'actualització del Pla estratègic de subvencions, amb el vot favorable dels grups municipals d'ICV, ERC-MES, PSC i C's i l'abstenció de les CUP i la PCCA. La pròrroga del Pla director municipal per la solidaritat i cooperació fins al mes d'agost, mentre es finalitza la redacció del nou document, i les tarifes de servei d'autotaxi per a aquest any es van aprovar per unanimitat. Les tarifes de taxi estan regulades segons el Conveni de Coordinació Intermunicipal amb els Ajuntaments de la Llagosta, La Garriga, l’Ametlla del Vallès, Lliçà de Vall, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Sentmenat i Santa Perpètua de Mogoda per a la prestació conjunta del servei de Taxi. Aquest 2018 no es modifiquen respecte 2017. La baixada de bandera és de 3,35 euros en horari diürn de dilluns a divendres amb un mínim de 6,16 euros i en horari nocturn i festius la baixada de bandera és de 4 euros i el mínim queda fixat en 6,20 euros.


Proposicions per revaloritzar les pensions i el finançament de les escoles bressol municipals

D'altra banda, l'Ajuntament de Santa Perpètua també va aprovar dues proposicions. Per unanimitat, es va decidir instar el Govern de la Generalitat a resoldre els compromisos adquirits per al cofinançament de les escoles bressol municipals.La proposició reitera la demanda d’elaboració d’una nova proposta de corresponsabilització de costos i de sosteniment i de places per a infants de 0 a 3 anys en llars d’infants de titularitat municipal, per al proper curs, que inclogui el principi de suficiència financera i la subvenció de llars d’infants d’iniciativa social. L'acord també requereix a la Generalitat perquè inclogui en el pressupost de 2018 les consignacions i els fons per regular el finançament no abonat des del curs 2012-2013. L'Ajuntament requerirà el deute més els interessos legals que corresponguin.

Tots els grups municipals, excepte C's que es va abstenir, van aprovar una proposició per a la garantia de suficiència de la revalorització de les pensions per a l'any 2018. L'acord demana la derogació de la llei reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'índex de revalorització del Sistema de Pensions de la Seguretat Social; revalorar per llei les pensions d'acord amb la previsió d'inflació prevista per cada any, amb la corresponent revisió al final de cada any. També aposta per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions i exigir al Govern del PP que retorni al Fons de Reserva de les Pensions els 66.000 milions d'euros per situar-lo al nivell de 2011.