Vés al contingut (premeu Retorn)

L’església de Santiga i El Vapor protagonitzen aquest cap de setmana les Jornades Europees del Patrimoni

per Comunicació darrera modificació 15/10/2018 11:12
Es faran visites guiades per ambdós edificis els dies 13 d'octubre, a Santiga, i el 14, a les obres del Vapor

Dues visites guiades, una a l'església de Santiga i una altra al Vapor, són les propostes de la programació d'enguany de les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren aquest cap de setmana.

El dissabte 13 d'octubre, a les 10 hores, s'ofereix una visita guiada a l'església de Santa Maria l'antiga (Santiga). Els participants podran conèixer a fons aquest edifici romànic del segle XI amb afegits gòtics, barrocs i renaixentistes. També descobriran el que amaga a sota els seus fonaments: una església anterior preromànica (s. IX-X) i una important vil·la romana (s. I-V). Aquesta activitat està organitzada pel Cercle de Recerques i Estudis de Mogoda (CREM), amb la col·laboració de l’Ajuntament. El regidor de Cultura, Marçal Solà, ha destacat que el Centre de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) col·labora amb les jornades del patrimoni des de l'any 2009 i que en aquesta ocasió organitzen la visita guiada a Santiga en el marc de la 'Ruta de l'esglésies amagades' que també inclou altres tres esglésies romàniques del Baix Vallès: Santa Maria de Gallecs (Mollet), Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost) i Sant Pere de Reixac (Montcada). Per realitzar-la no cal fer reserva prèvia.

D'altra banda, el diumenge 14 d'octubre, a les 11 hores, s'ha programat una visita guiada al Vapor en obres. El Vapor Arañó és l’únic vestigi industrial que perdura actualment a Santa Perpètua. Aquest conjunt arquitectònic, de la segona meitat del segle XIX, va representar l’inici del trencament d’una societat eminentment agrícola amb l’arribada de la indústria al municipi. L’activitat s’iniciarà amb una projecció audiovisual i una introducció històrica, de la mà de l’entitat local CREM. La visita conclourà amb una explicació sobre l’estat actual de les obres, el procés de rehabilitació i el projecte de futur del Vapor Arañó, impulsat per l’Ajuntament i cofinançat conjuntament amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), segons ha informat el regidor de Cultura, Marçal Solà, que ha afegit que la intenció és crear en el Vapor un projecte sociocultural destinat a preservar la memòria històrica i col·lectiva de Santa Perpètua. Per realitzar aquesta visita calia inscripció prèvia i l’aforament, segons ha explicat la Regidoria de Cultura, està ple.

Any Europeu del Patrimoni Cultural

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren a Catalunya els dies 12, 13 i 14 d’octubre. Arreu del país palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials, obriran les seves portes perquè la ciutadania gaudeixi de visites gratuïtes i pugui conèixer en profunditat el seu patrimoni, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració. Són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i, des de la seva creació el 1991, Catalunya s’hi va afegir creant activitats pròpies. Cada any, l’Ajuntament i entitats de Santa Perpètua de Mogoda hi han participat, organitzat visites, activitats i tallers a diferents llocs del municipi. Enguany, aquestes activitats es veuen reforçades per la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que té per objectius: promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social; així com posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural a les petites i mitjanes empreses, i al desenvolupament local i regional.