Vés al contingut (premeu Retorn)

Isabel Garcia: "Santa Perpètua i Catalunya van donar l'1 d'octubre una lliçó de democràcia"

per Ana Ruiz darrera modificació 05/10/2017 10:08

L'alcaldessa de Santa Perpètua ha expressat que el municipi i Catalunya va donar ahir una lliçó de democràcia i ha destacat les mobilitzacions arreu de ciutadans en favor a l'1 d'octubre. Isabel Garcia ha lamentat les limitacions de drets com el de llibertat d'expressió i dret a vot que van tenir lloc i ha manifestat que «en ple segle XXI aquesta realitat no s'hauria de donar».

L'alcaldessa de Santa Perpètua ha manifestat també que l'1 d'octubre també ha estat un dia trist degut a la brutalitat de les intervencions policials per evitar el referèndum i ha condemnat rotundament els actes violents i de repressió de la policia de l'Estat que van ocasionar ferides de diferents consideracions a més de 800 persones.

Sobre la jornada a Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha indicat que la jornada es va desenvolupar sense incidents malgrat alguns moments de tensió i nerviosisme perquè semblava que venia la polia a tancar escoles i a possibles aldarulls. «La realitat però és que es va exercir el dret a vot donant una lliçó de democràcia».

L'alcaldessa també ha manifestat que com a Ajuntament «ens sumem a les peticions a la Unió Europea per tal que faci de mediadora en el conflicte actual i intentar trobar una solució acordada i satisfactòria per tal que fets com els de l'1 d'octubre no tornin a repetir-se».

La jornada de l'1 d'octubre a Santa Perpètua es va viure sense incidents, segons ha informat la Policia Local. Centenars de persones es van concentrar des de les cinc del matí i fins a les nou del vespre a les portes dels quatre col·legis electorals anunciants per la Generalitat amb la intenció de mantenir els centres oberts i els espais amb urnes i paperetes per a la celebració del referèndum. Segons els congregats, la intenció era «protegir les urnes i garantir el dret a votar». Dos agents dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar als espais de votació a partir de les 6.30 hores i van identificar algunes persones. Aquests agents van romandre a les portes dels col·legis durant tota la jornada i en finalitzar els seus torns van rebre l'ovació del concentrats a les portes dels col·legis.

On es van registrar incidències va ser al sistema informàtic de registre de vots i alguns col·legis van deixar de tenir connexió a Internet. És el cas del CAP la Florida que, amb una única mesa, es va traslladar sobre les sis de la tarda al Casal Cívic per poder comptabilitzar informàticament els vots emesos. De fet, la mesa al CAP la Florida es va ubicar a la part de darrera de l'equipament perquè no va ser possible accedir-hi per la porta principal en el moment d'obertura del col·legi.

Les concentracions a les portes dels col·legis es van traslladar a la plaça de la Vila, a les 21 hores, on es van llegir els resultats de la jornada. Segons dades provisionals, en total van participar del referèndum a Santa Perpètua 6.436 persones. El SI va obtenir 5.298 vots mentre que el NO va registrar 919 paperetes. Es van comptabilitzar 149 vots en blanc i 68 nuls. El Govern va anunciar el mateix dia de la jornada cens universal amb la qual cosa ciutadans d'altres municipis podien desplaçar-se i votar a Santa Perpètua.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha confirmat que assistirà aquest migdia a la convocatòria extraordinària del Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental que s'ha convocat davant dels esdeveniments ocorreguts ahir a Catalunya i de la violència que es va produir a la comarca durant la jornada de l'1 d'octubre. Es preveu que un cop finalitzi l'acte hi hagi una declaració conjunta.