Es commemora el Dia de la dona i la nena a la ciència amb diverses activitats

Divendres, 4 de febrer de 2022 a les 12:00

La Regidoria d’Igualtat i drets civils, el Projecte Educatiu de Ciutat del Servei d’Educació, i L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) organitzen del 8 al 14 de febrer activitats commemoratives del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència, que se celebrarà el proper 11 de febrer.

És el primer cop que l’Ajuntament proposa una programació especial per a la celebració d’aquesta diada que té com a objectiu aconseguir l’accés i participació plena i equitativa a la ciència de nenes i dones.

El primer dels actes programats tindrà lloc el dimarts 8 de febrer a les 9 h amb la xerrada telemàtica L’enginy (in)visible, a càrrec de la investigadora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán. L’activitat està adreçada als centres educatius que participen del projecte de Servei Comunitari Les nostres veïnes científiques: les coneixes?, impulsat igualment per la Regidoria d’Igualtat, el PEC i l’ICAC.

El dia 9 de febrer de 18 h a 19 h, es realitzarà una taula oberta a la ciutadania, dedicada a abordar els reptes, les oportunitats i les necessitats que cal tenir presents per assegurar la presència femenina a la ciència. En aquest espai participaran les investigadores Dra. Júlia Aguadé (Universitat de California), Dra. Marta Fransoy (UPC) i Dra. Alicia Casals (UPC).Totes les activitats programades seran telemàtiques a causa de la situació per la Covid-19.

La programació commemorativa de l’11 de febrer clourà dilluns 14 amb un fòrum-debat de 18.30 h a 19.30 h on s’abordarà la problemàtica de l’imaginari científic i com visibilitzar a les investigadores que treballen en disciplines “poc científiques” com les Humanitats. Participaran les científiques Dra. Lídia Colomines (ICAC), Dra. Ana Pastor (GAPP-UB) i la doctoranda Paloma Zarzuela (GAPP-UB) Les dues taules de debat i reflexió estaran moderades pel tècnic d’Igualtat, Óscar Esteban i la investigadora de l’ICAC, Dra. Marta Flórez. Les persones interessades a participar a aquestes taules debat han d’escriure a igualtat@staperpetua.cat.

L’Institut Estela Ibèrica i el Col·legi Sagrada Família estan treballant en el marc del Servei Comunitari en la creació d’una exposició itinerant sobre les dones científiques. En col·laboració amb l’espai SPMakers, estan elaborant fitxes divulgatives i prototips fets en impressió 3D dels elements més representatius de la recerca de cada científica. Es vol fer una mostra didàctica sobre les múltiples disciplines i camps de treball en els quals les nostres veïnes investigadores fan avançar la Ciència.

Darrera actualització: 08.02.2022 | 07:12