Ajuntament i entitats fan una crida per assistir demà a la manifestació de suport a les persones refugiades

Divendres, 17 de febrer de 2017 a les 00:00

Les veus d'un activista que ha estat als camps de refugiats a Grècia i d'un refugiat de Malí, les visions de dues ONG i les demandes de treball de ciutadans perpetuencs que fa vint anys van arribar d'altres països es van poder escoltar ahir dijous 16 de febrer en l'acte en suport a les persones refugiades i migrants que es va desenvolupar a Santa Perpètua. L'activitat, organitzada per una desena d'entitats perpetuenques de diversos àmbits, va arreplegar un centenar de persones al Centre Cívic El Vapor.

Sota el títol genèric de Volem Acollir, l'acte va posar de manifest la voluntat i el desig de la ciutadania de Santa Perpètua de ser poble acollidor i pressionar les administracions competents perquè concedeixin l'asil als refugiats i es creïn vies segures per a les persones que arriben a Europa des de diversos punts. Durant l'acte, en el qual es va llegir el manifest de la campanya Casa nostra és casa vostra, es va recordar les situacions dels refugiats i migrants africans que es troben a Ceuta i Melilla amb les seves tanques i murs i també la del poble sahrauí.

Les entitats convocants, a l'igual que l'Ajuntament de Santa Perpètua, donen suport a la manifestació de demà dissabte 18 de febrer a Barcelona que culmina la campanya Casa nostra és casa vostra i que pretén que sigui un clam ciutadà en favor dels refugiats i dels migrants. La convocatòria és a les 16 h a la plaça d'Urquinaona i finalitzarà a la plaça del Mar. L'organització ha escollit aquest espai per tancar la concentració perquè el Mar Mediterrani és el que intenten travessar persones desesperades i que s'està convertint en un cementiri, des de l'any 2000 es calcula que han perdut la vida més de 32.000 persones i l'any 2016 va ser el més mortífer. La convocatòria també és una manera de pressionar les administracions perquè apliquin polítiques d'acollida i polítiques migratòries d'acord amb el Dret internacional i amb la Declaració Universal dels Drets Humans.

Juanma Rojas, impulsor d'Eko Project i implicat en la campanya Casa nostra és casa vostra, va explicar al Vapor la seva experiència als camps de refugiats de Grècia. Rojas va reconèixer que el fet de ser un conflicte tan mediàtic el va motivar a anar-hi allà en comptes de a Ceuta o Melilla on també hi ha camps amb persones lluitant per arribar a Europa. Juanma Rojas va recordar que la migració que s'ha acumulat a Grècia i a Ceuta i Melilla són responsabilitat política.

L'activista també va manifestar que a nivell personal es poden fer coses com escollir bancs respectuosos, companyies de subministrament curoses i sobretot desmuntar els mites perquè la societat canvii i va posar com exemple els diners augmentats a Frontex i rebaixats de polítiques d'acollida.

Per la seva part, el president d'Iniciatives solidàries, ONG que té un centre d'acolliment temporal de refugiats al Castell de Can Taió, Guillem Correa, va denunciar que el 95% de les persones que aconsegueixen arribar a Espanya i demanen l'estatut de refugiat no l'aconsegueixen.

A l'acte Volem acollir celebrat ahir a Santa Perpètua, també es va poder escoltar la història de Ali Berthe, un malià arribat fa tres anys a Espanya que ara es troba amb la negativa de l'Estat de renovar-li els papers com a demandant d'asil.

En el torn de debat, el perpetuenc d'origen gambià Mamadou Cham va demanar a l'Ajuntament classes de reforç de català per als infants i que el Consistori i les entitats donin veus al món empresarial perquè hi ha veïns que en nou anys només han aconseguit treballs temporals.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:47