Vés al contingut (premeu Retorn)

5.3. FOMENT DEL RECICLATGE I GESTIÓ DE RESIDUS ESPAI PÚBLIC I HABITATGE

Fase:  2 (2006-2014) 1a pròrroga dos anys (2012) / 2a pròrroga dos anys (2014)
Pressupost: 12.000 € 
Estat de l'actuació: En execució

Projecte

Projecte 5.3.1. Foment del reciclatge i gestió dels residus espai públic i habitatge 2008

La campanya de prevenció de residus es va desenvolupar en dos àmbits d'actuació. Per una banda,la redacció de l’Ordenança de Publicitat Dinàmica de Santa Perpètua i, per l’altra, es van desenvolupar una sèrie d'activitats relacionades amb la Publicitat Dinàmica i la Prevenció de Residus a nivell general.

Redacció i aprovació de l’Ordenança de Publicitat Dinàmica

Es va crear una comissió d'estudi encarregada de la redacció de l’avantprojecte d’ordenança municipal reguladora de la intervenció de l’Ajuntament en l’activitat de publicitat dinàmica. 

Campanya informativa de Prevenció de Residus i Publicitat Dinàmica

El 16 d'octubre de 2008 es va presentar el Manual d'Educació Ambiental sobre la prevenció dels residus municipals, dirigit a diferents àmbits (per una banda, la ciutadania i les entitats, per l’altra, l’Administració, oficines i despatxos, i per últim els comerços). Durant l'acte, es van explicar els objectius de la campanya i de la futura Ordenança de Prevenció de la Publicitat Dinàmica. Alhora, es va presentar l’exposició “Bústies Netes”, cedida per l’Associació Naturalistes de Girona, en la qual es presentava la campanya que es va dur a terme a la ciutat per a reduir la publicitat dinàmica.

Festa del reciclatge

Com a suport de la campanya, el 18 d'octubre de 2008 es va realitzar la Festa del Reciclatge. Aquesta actuació de caràcter popular va incloure diferents activitats, com una visita a l’Ecoparc al matí i un mercat d’intercanvi, tallers de sabó recicla't i els jocs infantils L'aventura dels residus, a la tarda al parc dels Països Catalans. L'activitat, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient i la Comissió Ciutadana de Can Folguera, va tenir molt bona acollida de públic i l'objectiu és donar-li continuïtat.

Projecte 5.3.2. Foment del reciclatge i gestió dels residus espai públic i habitatge 2009

Durant l'any 2009, l'Ajuntament va portar a terme un seguit d'actuacions per al foment del reciclatge de residus, com ara la campanya Recicla, instal·lada a les cinc Minideixalleries. 
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es van organitzar diferents activitats, com una sortida a Gallecs, un mercat d'intercanvi infantil, amb l'alumnat de cinquè i sisè de Primària de l'Escola Sagrada Família  i una xerrada sobre Consum i Canvi Climàtic. També, el 6 de juny de 2009 es va organitzar al parc dels Països Catalans la segona edició del Mercat del Trasto que, a més de les paradetes d'intercanvi, va comptar amb tallers amb material reciclat, jocs d'habilitat construïts a partir de material de Deixalleria i informació relacionada amb Medi Ambient i el projecte Compartir Cotxe, entre d'altres.

Projecte 5.3.3. Foment del reciclatge i gestió dels residus espai públic i habitatge 2010

La campanya de 2010 es va centrar bàsicament en la tercera edició d'El Trasto. Mercat d'Intercanvi que va tenir lloc el dia 2 d'octubre, al parc dels Països Catalans. L'activitat tancava la setmana Dies al barri, amb activitats diàries al barri de Can Folguera. Durant el Mercat es van instal·lar set parades participants i es van fer uns 50 intercanvis. A més, durant la jornada els infants van poder gaudir dels jocs de L'aventurer dels residus i de l'espectacle Les Tres Erres, ambdòs amb una cinquantena d'assistents. També es va dur a terme un taller de reciclatge amb càpsules de Nespresso en què van participar un centenar de persones. i la gent gran va fer una gran rotllana oberta a tot el públic assistent per ballar unes sardanes.

Projecte 5.3.4. Foment del reciclatge i gestió dels residus espai públic i habitatge 2011

La campanya principal d’aquesta actuació és el Mercat d’intercanvi “El trasto” en el barri de Can Folguera. La quarta edició d'aquesta activitat va tenir lloc el 22 d'octubre de 2011, al parc dels Països Catalans. L'activitat va comptar amb intercanvi d’objectes, productes d’elaboració pròpia i serveis completat amb activitats per a totes les edats: Taller L’aventura dels residus. Taller de sabó. Taller manualitats capses de caramels amb ampolles de plàstic. En total, van participar quinze paradistes i es calcula que van visitar l'activitat unes 400 persones.

Projecte 5.3.5. Foment del reciclatge i gestió dels residus espai públic i habitatge 2012 (COST 0)

El cinquè Mercat del Trasto es va celebrar el 6 d'octubre de 2012.  Hi van participar un total de deu parades que van realitzar una vintena de transaccions,la majoria joguines, llibres i roba. L’objectiu del Mercat és fomentar la reutilització de productes que haguessin acabat a la brossa, evitant així que esdevinguin un residu. L’activitat va arrencar a les deu del matí i va acabar a les dues del migdia, i s’hi va poder trobar roba, llibres, joguines i bijuteria, entre d’altres objectes, per intercanviar o bé per comprar a un preu simbòlic. De fet, tot i que l’esperit del mercat és l’intercanvi, en els casos que no era possible efectuar-se per un altre objecte es va permetre l’intercanvi monetari per imports símbòlics. Una de les parades que va participar va ser la de l’entitat local Banc del Temps. En aquesta edició, intercanviaven tres peces de roba per un paquet de menjar per entregar a Cáritas.