Vés al contingut (premeu Retorn)

El passeig de la Ribera

Espai del parc Central anomenat el passeig de la Ribera pel seu lligam amb el parc de la Ribera de la riera de Caldes, on una extensa vegetació va ser plantada cap als anys 90. Cal destacar la pineda de pi pinyoner amb arbres molt alts i esvelts, reducte d’una pineda de més de 50 anys.

En el passeig hi ha un carril bici segregat de la vorera que s’endinsa cap a l’Anella i porta al passeig dels Colors. 

LES NOVES ARBREDESLA FREIXENEDA


A l’estil d’una devesa d’arbres, s’han plantat 106 freixes i aurons en alineació, els freixes verds i els aurons vermells a la tardor configuraran una massa vegetal densa amb variació de coloracions, anomenada La Freixeneda.

Fraxinus angustifolia, Freixe de fulla petita 
El freixe és un arbre típic del bosc de ribera i autòcton de Catalunya que ha anat desplaçant els hàbitats dels oms, quan aquests han anat desapareixent a causa de la malura de la grafiosi. És un arbre medicinal d’acció calmant i antiinflamatòria considerat com un arbre sagrat en els països escandinaus. 

Amplia la informació: La freixenedaLA PINEDA


A l’estil d’un bosc mediterrani les plantacions d’arbres fonamentalment el pi pinyer (en consonància amb la pineda del parc de la Ribera) és un ecosistema complex quan és madur, ja que els arbres donen pas a una vegetació de sotabosc i a una fauna molt característica.

El bosc mediterrani està adaptat al clima sec de l’estiu i els hiverns secs i plujosos. La plantació es desenvoluparà amb els nens de les escoles del municipi i l’arbrat serà:

Amplia la informació: La pineda

 

MITIGACIÓ DEL CANVI CLIMÀTIC. COMPENSACIONS DE CO2La nova plantació d’arbres i els del camí de la Granja en un total de  428  arbres actuen de pulmó del municipi, i reduiran la quantitat d’emissions en 1,28 tones de CO2 a l’any, quan els exemplars ja s’hagin adaptat i la biomassa sigui màxima, que és quan fixen la major quantitat de carboni, mentre que les plantes arbustives del parc poden arribar a fixar de l’ordre de 1,7 tones de CO2 a l’any aproximadament. Un càlcul global indicaria que el parc Central pot fixar aproximadament 3 tones de CO2  a l’any, això contribueix a reduir el canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire. 

Amplia la informació: Mitigació canvi climàticLA FAUNALa fauna és el conjunt  d’espècies animals que habiten en una regió biogeogràfica.

Els animalons que s’acostin al parc i que alguns d’ells arribin a crear el seu propi hàbitat, procediran de la fauna típica del Vallès. Al Vallès hi ha espècies migratòries que provenen d’Àfrica fent llargs recorreguts com les orenetes i els falciots, espècies protegides per llei, espècies hivernants com algunes mallerengues que a l’estiu van cap al Montseny i a el hivern baixen a les planes on no fa tant de fred i troben aliment. També espècies nocturnes com els ratpenats que s’alimenten dels mosquits de la nit.
Es donaran relacions de competència i/o depredació entre espècies tal i com es dona en la natura i en la cadena tròfica.

L’estada d’aquestes espècies en el parc dependrà del respecte que en fem dels seus hàbitats, ja que són espècies sensibles a les pertorbacions que el puguin alterar.

Coneix les espècies que pots trobar al parc : Fauna del Parc