Vés al contingut (premeu Retorn)

MASIA DE CAN COLOMER

  

Pujant la Rambla des de la riera de Caldes en direcció a la plaça de l’església, just quan la rambla s’inclina cap a la dreta i comença el carrer de Santa Maria hi trobem un mur amb una portalada de fusta. Som al darrere de la masia de can Colomer, la que dóna al pati on destaca una enorme i antiga figuera. És la típica masia catalana de tres crugies, de planta quadrada, amb planta baixa, pis i golfes a la part central, aixecades un pis respecte a les naus laterals. Arquitectònicament caldria destacar el portal adovellat de la planta baixa i els arcs ogivals de les golfes, reforma realitzada per l’arquitecte Eduard Maria Valcells el 1947, utilitzant un estil gaudinià.

La creació del mas Colomer neix de la fusió via matrimonial a mitjan segle XVII, de dues famílies residents a la sagrera de l’església: els ferrers i hostalers Colomer i els pagesos Moragues. Aquests últims tenien la casa a tocar de la sagrera i sobre el paller d’aquesta antiga casa Moragues es va construir l’actual masia de can Colomer, seu de la nova nissaga creada. Les cases de la sagrera dels antics Colomer i Moragues seran establertes en enfiteusi, transformant-se en part dels seus negocis. El que no se sap és si aquesta és la primera casa que van construir els Colomer/Moragues o és una segona, substituta d’una altra enrunada pels efectes de l’embranzida de les aigües de la riera.

Els Colomer van establir-se a Sabadell a mitjan segle XIX i es van dedicar a la indústria tèxtil creant, entre d’altres, una de les primeres fàbriques de camises que es coneixeria a l’Estat espanyol.