Episodis de contaminació per olors
L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda posa a disposició de la ciutadania un FORMULARI per tal que es pugui emplenar en cas que es detecti un episodi de males olors. Les dades que es recullin en aquests documents serviran com a indicadors de l'afectació i s'analitzaran per l'equip de la UPC que estudia aquests episodis per identificar possibles fonts emissores i proposar solucions adreçades al benestar de la ciutadania.
Què és la contaminació olfactiva?
La contaminació odorífera o olfactiva és un tipus de contaminació atmosfèrica causada per la percepció d’olors molestes.
Les olors es produeixen per la presència a l’atmosfera de substàncies químiques generadores d’olor, generalment compostos orgànics volàtils (COV’s). Entre les famílies químiques de compostos orgànics volàtils (COV’s) que poden ser generadors d’olors trobem entre d'altres: alcans, hidrocarburs aromàtics, alcohols, cetones, aldehids, clorats, organonitrogenats, organosofrats, èsters, èters, glicols i àcids carboxílics.
En funció de la composició química i la concentració a l’aire, aquests compostos poden generar episodis amb males olors i d’altres que no emeten olor, però que poden ser perjudicials per a la salut de les persones.
La percepció de l’olor depèn del llindar de detecció olfactiu de cada persona. Existeixen contaminants químics amb un llindar de detecció olfactiu molt baix (reconeixem fàcilment la seva olor), però que son difícilment identificables mitjançant anàlisis químiques.
L’origen de les olors pot variar en funció de la font que les genera i, per tant, la manera de tractar les molèsties que s’hi associen i les possibles solucions s’ha d’abordar d’una manera diferent.
Cal tenir en compte que l’afectació sobre el territori varia i té unes característiques específiques segons la font, el tipus de contaminant que l’origina i la climatologia del moment (pressió atmosfèrica, temperatura, humitat relativa, direcció del vent).
Així, doncs, podem trobar des de situacions en què hi hagi extenses àrees afectades fins a fenòmens puntuals, tant en l’àmbit espacial com temporal.
Conveni de col·laboració amb el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Amb l'objectiu d'abordar de manera científica i tècnica la complexitat d'aquests episodis de contaminació olfactiva i donar resposta a la ciutadania, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, conjuntament amb els consistoris de la Llagosta i Mollet del Vallès, ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per al període 2024-2028, a través del LCMA.
Aquesta iniciativa va néixer per part dels tres ajuntaments per donar resposta els episodis de males olors que es van registrar durant el mes d’agost de 2022.
La primera fase del projecte consistirà en l’estudi del tipus de contaminants potencials que es presenten al territori, a partir de l’anàlisi de les diferents activitats que s’hi desenvolupen, per tal de disposar de mapes d’impacte de la situació actual. Aquests mapes es realitzaran mitjançant modelització numèrica i permetran determinar l’impacte de les activitats emissores potencials sobre el seu entorn al llarg dels diferents dies de l’any i de les diferents hores del dia.
Amb aquestes dades, en la segona fase del projecte, el LCMA desenvoluparà i instal·larà cinc estacions de sensors per municipi, amb tecnologia pròpia, que permetran un registre en continu dels valors relatius de COVs presents a l’aire. Es crearà, per tant, una xarxa de sensors per municipi, que es complementarà amb les dades enregistrades per les estacions meteorològiques municipals. En total s’instal·laran quinze estacions de sensors en el territori, que s’aniran desplegant progressivament. Addicionalment, es prendran mostres d’episodis integrats per municipi en períodes d’episodis de COVs. Aquestes mostres permetran identificar els contaminants presents, les possibles fonts emissores i facilitar l'adopció de mesures de prevenció i millora de la qualitat de l’aire. La previsió és dur a terme unes 192 mostres d’episodis, que seran recollides per la xarxa de sensors. Aquestes permetran definir els nivells d'immissió d’un ampli espectre de COVs en períodes episòdics i de la qualitat de l’aire que es respira.
El treball no inclourà els contaminants que ja es mesuren a les cabines de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya (NO, NOx, SO2, PM, O3, CO) i/o a les unitats mòbils de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.
Com puc participar?
Cada persona, amb el seu nas, disposa d’un sensor natural de detecció d’olors que pot ajudar a identificar episodis de contaminació olfactiva.
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha habilitat un Formulari de recollida d’incidències en episodis d'olors per tal que la ciutadania pugui informar directament d’incidències relacionades amb la contaminació per males olors.
Aquest formulari permet notificar i enregistrar qualsevol tipus d’episodi d’olors, de procedència agrícola, industrial o urbana que es produeixi al nostre municipi. Us agrairíem que empleneu el formulari si detecteu qualsevol episodi de males olors.
Les dades obtingudes són un indicador fiable de la magnitud de l’afectació real a la ciutadania per episodis de males olors. Aquestes dades seran analitzades pel LCMA de la UPC que, conjuntament amb les dades de la xarxa de sensors, permetran identificar possibles fonts emissores i proposar solucions adreçades al benestar de la ciutadania.